Vaskrs sabrao Srbe

0

Deca u prvom planu: Pričestili su se i najmlađi
 

Novopodignuti hram Sabora Srba Svetih u Salfeldenu gotovo da je bio tesan da primi sve vernike koji su došli iz čitave pokrajine da proslave praznik Hristovog Vaskrsenja.

 

Smešten u prelepom delu grada Salfelden, koji ima oko 16.000 stanovnika, prvi hram Srpske pravoslavne crkve koji je od temelja napravljen u Austriji, često je ispunjen vernicima koji su pre dve godine upravo na Uskrs svojim prilozima doprineli da se ova svetinja izgradi.
 

Osvećenje zvona

Vernici iz parohije u Salfeldenu stalno pomažu kako novčanim prilozima tako i ličnim radom da se u potpunosti završe radovi na opremanju hrama. Tako će 24. maja na duhovni ponedeljak episkop srednjoevropski Konstantin osveštati zvona za hram. U tu svrhu počelo je upisivanje svih majki koje će svojim prilogom za zdravlje svoje dece biti kume zvona. Pozvani su svi vernici širom Austrije.
Predviđeno je da se posle osvećenja zvona toga organizuje narodno veselje.

Zato je na ovaj Uskrs raspoloženje bilo posebno, jer je hram svojim izgledom dao posebnu lepotu velikom prazniku. Pre nego što je počela sveta liturgija po pravoslavnom običaju vernici su sa upaljenim svećama obišli tri puta oko hrama da bi na kraju prota Jovan Alimpić simbolično blagoslovio svetim krstom i otvorio ulazna vrata.
 

Na liturgiji se ispovedilo i pričestilo oko 50 vernika. Pored protinice Nataše i bake Grozde za pevnicom je bio i Raša Pavlović, muzičar koji uvek parohiji u Salfeldenu izlazi u susret i besplatno prelepim glasom uveseljava brojne vernike na raznim crkvenim proslavama. Prota Jovan je pročitao vaskršnju poslanicu patrijarha Irineja i naveo značaj praznika Hristovog Vaskrsenja za suštinu naše pravoslavne vere.

 

Posebno je istakao važnost dolaska vernika sa decom kao i omladine koji su u velikom broju bili prisutni i na ovoj liturgiji. Sveštenik parohije u Salfeldenu se zatim zahvalio svim priložnicima, blagoslovio vaskršnja jaja i pozvao vernike da se posle službe zajedno posluže sa pripremljenom hranom i domaćom rakijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here