Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja

0

 Uskrs, praznik mira i ljubavi: Patrijarh Irinej
 

Patrijarh Irinej je u Srpskoj patrijaršiji pročitao Vaskršnju poslanicu za predstavnike elektronskih medija koji će je za javnost emitovati veče uoči Vaskrsa. Uz poziv na slogu i bratsku ljubav, srpski arhijeji posebno pozdravljaju braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

U poslanici se ističe da sveštenstvo i verni narod Božji na Kosovu i Metohiji "u miru i ljubavi, smirenju i poslušnosti, pohađa svoje hramove i svetinje, učestvuje u bogosluženju i pričešćuje se božanskim Tajnama Hristovim u ove svete i spasonosne dane".

 

Dodaje se da vladika Atanasije, koji po odluci patrijarha i Svetog sinoda privremeno zamenjuje episkopa Artemija, posećuje narod i svetinje i "služi od carskog Prizrena… do Velike Hoče i Peći, i od podnožja Šare, preko Kosovskog Pomoravlja do Novog Brda i Mitrovice i do podnožja Kopaonika…".

"Naš narod je rešen da na ovom svetom oltaru stoji i opstoji, verujući u Krst i Vaskrsenje Hristovo i naše, čuvajući se nesloge…", navodi se u poslanici i dodaje da ne treba zaboraviti zdrave reči Gospodnje koje upozoravaju na opasnost "zaludnog prepiranja od kojeg nastaje zavist, svađa i prazna nadmudrivanja…".

U obnovljenim svetinjama Kosova, kako se navodi, uznosi se zajednička molitva sveštenstva i naroda uz molitve Bogu da se "vrate mir i sloboda na naše stradalno Kosovo, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su naše najveće svetinje, koje su biseri pravoslavne kulture i sveukupne hrišćanske baštine".

 

Narodu koji živi u otadžbini i rasejanju arhijereji SPC poručuju da se raduju Vaskrsenju Hristovom koje "nas poziva da čuvamo jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu Zajednice i sveopšteg dobra".
"U ovo vreme Vaskrsa, Crkva uvek ističe vrednost i svetinju ljudskog života, od začeća pa do potpunog sazrevanja svake neponovljive i bogolike ljudske ličnosti, protiveći se bilo kakvom obliku nasilja nad njima", ističe se u poslanici i ukazuje da praznik Vaskrsa otkriva najdublji smisao stvaranja i postojanja sveta i čoveka i zajedničkog spasenja.

"Današnji čovek, obremenjen brigama ovoga sveta i zaslepljen sebičnim potrošačkim mentalitetom, izbegava da se suoči sa tajnom života i smrti", kaže se u vaskršnjoj poruci uz žaljenje što velikani ljudskog duha, poput Dostojevskog nemaju mnogo sledbenika i što sve više dolazi do izražaja "civilizacija smrti".Crkva Hristova, ističe se u poslanici, "ispoveda i propoveda najdublje dostojanstvo i svetinju ljudskog života, verujući u Vaskrsenje Hristovo kojim je pobeđen naš najveći i poslednji neprijatelj, a to je smrt".

"Vaskrsenje je biblijska tajna, vekovima skrivana u nedrima Staroga Zaveta, a konačno objavljena svetu u Novom Zavetu – Vaskrsenjem Bogočoveka Isusa Hrista iz mrtvih", podsećaju arhijereji navodeći imena starozavetnih proroka koji su najavili dolazak Hrista Spasitelja i novozavetne vere.

Poslanica u kojoj se navode reči svetog apostola Pavla, "ako Hristos nije ustao, uzalud je vera naša, kojima se objašnjava suštine vere u Vaskrsenje, završava se tradicionalnim vaskršnjim pozdravom koji razmenjuju pravoslavni vernici "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here