Vatra badnjaka ogrejala duše

0

Bila je prava sreća pronaći mesto za parkiranje, a dugi red vernika strpljivo je čekao na ulazak na službu za Badnje veče, koju je vodio mesni paroh Vladislav Šipovac.

U prepunoj crkvenoj sali u Grinzborou masa vernika, među kojima su bile i čitave porodice s decom, uzela je učešće u tradicionalnom obredu osvećenja badnjaka.

Posle službe, na kojoj je čitana poslanica episkopa Irineja, vernicima su deljeni badnjaci, uz poruke da praznik rođenja ispuni njihove domove i srca ljubavlju, pomogne da se lakše podnesu sve životne teškoće i podstakne ih na međusobno praštanje.

Prazniku su se najviše radovala deca, za koje je Kolo srpskih sestara sa predsednicom Gordanom Stanimirović pripremilo pregršt slatkiša. Tako su i ove godine mališani kućama polazili džepova punih bombona i oraha, koje im je delio sveštenik Šipovac.

Stariji su se gotovo takmičili, ko će biti veštiji u tome da priđe badnjaku i odlomi granu sa njega, pre nego što je zapaljen. Iskre i pucketanje plamena badnjaka, obradovali su sve prisutne.
U sredu u svim hramovima srpske crkve u Australiji služene su božićne liturgije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here