Tanjug
PORUKE MIRA: Patrijarh Porfirije na liturgiji

Svečano, uz zvona Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, desetine hiljada vernika dočekalo je u subotu uveče patrijarha srpskog Porfirija. Obraćajući se vernicima, vrhovni poglavar SPC istakao je da je važno “odbraniti i sačuvati ono što jesmo – svoj verski, lični, porodični, nacionalni identitet, identitet naših predaka, ali i naših potomaka” i iskazao svoju očinsku podršku vernom narodu u Crnoj Gori.

Značaj identiteta

“Draga duhovna deco, kao vaš patrijarh dužan sam, a osećam i ličnu potrebu, da vas podržim da u svakoj prilici, sa ponosom i dostojanstvom, slobodno i odlučno, ispoljavate, i što je najvažnije svedočite, ono što jeste, svedočite svoj identitet kao vernici SPC”, rekao je patrijarh, čija poruka dolazi uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, zakazanog za početak novembra, a u čijem je fokusu nacionalno, versko i jezičko izjašnjavanje građana.

“Pravoslavna vera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, to je prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju vodio. Srpski narod je mnogo vekova živeo bez države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od svog identiteta, nikada nije napustio svoju pravoslavnu veru i crkvu i ona ga je vodila, čuvala i sačuvala do naših dana”, rekao je patrijarh i dodao da je vera zlatno pravilo koje nas gradi, čini zajednicom i narodom.

Doneo pravdu

Tokom liturgije patrijarh je naglasio da je Podgorica mesto rođenja Stefana Nemanje, ujedinitelja Zete i Raške, velikog župana srpskog, ali i oca prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save i da su njih dvojica odredili našu istoriju, naš istorijski put, naš duhovni i svaki drugi identitet, pa je zato Podgorica duhovno rodno mesto svih nas.

– Svi smo na neki način odavde potekli. I upravo iz tog razloga, ovde u Podgorici ne postoji potreba da nam bilo ko kaže ko smo i šta smo, više nego drugde – naglasio je patrijarh.

Dobrodošlicu patrijarhu poželeo je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je istakao da Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji i da je doneo mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor. Patrijarh inače boravi u Crnoj Gori povodom obeležavanja 10 godina od osveštenja Sabornog hrama, a sa mitropolitom je osveštao kamen temeljac crkve Svetoga Save i temelj Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom. On je iskoristio priliku da posetiti i crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mesto u Podgorici, gde je po predanju svetu tajnu krštenja primio sveti Simeon Mirotočivi.

DOBRODOŠLICA: Veliko interesovanje vernika
PODRŠKA: Na službi još nekoliko vladika

Kod predsednika

Na početku posete Porfirije se u državnoj vili Gorica sreo sa Jakovom Milatovićem predsednikom Crne Gore, koji je tim povodom organizovao svečani ručak sa brojnim zvanicama. Milatović je inače u politiku ušao kao ministar u Vladi Zdravka Krivokapića, koja je izabrana pod patronatom SPC.

DOMAĆIN I GOST: Jakov Milatović i patrijarh Porfirije

Relikvija iz Grčke

Vernici su uz patrijarha, dočekali i veliku hrišćansku svetinju, desnicu Svetog Spiridona Trimitunskog, koju je lično u Podgoricu doneo mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarije.

Na KiM priveden Srbin

Iako je patrijarh poslao poruke mira za KiM, tzv. kosovska policija privela je Srbina Stefana S. (27) zbog majice sa motivima srpskih manastira i porukom sa motivima cara Dušana. Stefan je zaustavljen na putu iz Zubinog Potoka ka selu Drijen gde živi, a bio je više od dva sata u policijskoj stanici. Kancelarija za KiM saopštila je da i ovo privođenje pokazuje da jedina politika koju sprovode prištinske vlasti jeste politika sistemskog urušavanja osnovnih prava i sloboda srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here