Viktorija Nuland uzdržana u Skoplju

0

Funkcionerka oštrog jezika, zamenica američkog državnog sekretara (zadužena za za evropska i evroazijska pitanja) Viktorija Nuland u Skoplju je bila prilično uzdržana, izbegavajući nezgodna pitanja. Sa dve reči je ocenila bojkot parlamenta od strane opozicije, a iznela je samo generalnu konstataciju vezanu za proteste Albanaca zbog doživotnih kazni zatvora osuđenima u slučaju "Monstrum".
– SAD podržavaju viziju o integraciji Makedonije u kojoj će makedonska i albanska zajednica živeti zajedno u miru i prosperitetu – rekla je Nulandova aludirajući na aktuelnu političku situaciju u zemlji.
– Za to je neophodan težak rad i razumevanje s obe strane. Premijer mi je rekao neke od njegovih planova u tom smeru i mi smo ohrabreni naporima dve zajednice da rade zajedno i stvaraju nove standarde za region, za mir, sigurnost, harmoniju, međuetničku saradnju i jedinstvo – izjavila je Nulandova u Skoplju.
Odgovarajući na pitanje novinara da li proširivanje još uvek ostaje prioritet NATO, ona je potvrdno odgovorila, naglasivši da se to posebno odnosi na Makedoniju. Nulandova je prvi visoki funkcioner SAD koji nakon dužeg perioda nije preskočio Makedoniju za vreme balkanske turneje.

Ovde potpis

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here