Lična arhiva
Zaslepljeni nacionalizmom: Siniša Pepić

Posle odluke Višnje Lončar, generalnog konzula BiH u Frankfurtu, o zabrani “Vesti” u ovom diplomatskom predstavništvu, našoj redakciji je stigla podrška i iz britanske prestonice. Pismo podrške poslao nam je profesor dr Siniša Pepić, predavač u međunarodnoj školi u Londonu Apsley Business School.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

“Kao neko ko se proteklih deset godina bavi teorijom diplomatije, a u praksi međunarodnim poslovanjem, ne mogu ostati nem po pitanju odnosa Generalnog konzulata BiH i vaših novina. Od odbrane doktorske teze u Velikoj Britaniji angažovan sam kao predavač u Apsley Business School u Londonu na kolegiju Međunarodno poslovanje i strategije, te kao supervizor na master i magistarskim studijama u oblasti ekonomske i komercijalne diplomatije. Gotovo svakodnevno u komunikaciji sa svojim studentima ističem potrebu dnevnog informisanja, tj. da čitanje dnevnih listova i vesti na informativnim portalima predstavlja obavezne radne dužnosti diplomate u mreži DKP. Posmatrajući diplomatsku praksu, posebno sa aspekta ekonomske i komercijalne diplomatije, istraživanja su pokazala kako diplomata u mreži DKP provodi 40 odsto vremena obavljajući konzularne/protokolarne poslove dok se 60 odsto angažmana prosečnog diplomate odnosi na socijalizaciju i informisanje.

S pravom mogu da pitam da li generalni konzul Višnja Lončar radi sve suprotno pozitivnoj diplomatskoj praksi zbog neznanja ili po nalogu političkog mentora? Za prethodna tri meseca nije bila ni u jednoj nastupnoj poseti niti je nju neko posetio. U istom tom periodu vaše novine su proglašene nepoželjnim. Vaš narativ se nekome može svideti ili ne, ali je jedna činjenica neupitna, vi ste najtiražniji dnevnik srpske dijaspore. “Vesti” se na društvenim mrežama etiketiraju kako je to dnevni list iz Srbije i da on nema šta da traži u BiH konzulatu. Zaslepljeni nacionalizmom, a noseći plašt kvazigrađanske opcije, zanemaruju činjenicu kako su “Vesti” nemačke dok je vaš osnivač rođen u Šekovićima, dakle iz Republike Srpske tj. BiH. Možda neko smatra da srpska dijaspora poreklom iz BiH nije BiH dijaspora ili kako je manje vredna? To su upravo narativi koji unose još dublje razdore među dijasporom, ali i unutar BiH. Višnja Lončar je sve suprotno onome što jedan BiH diplomata treba da bude.

Lučiano Kaluža je školski primer diplomate kakav on treba da bude unutar BiH DKP mreže. Nepristrasan, informisan, sa diplomatskim znanjem i manirima, uvek dostupan svim građanima i medijima bez obzira na nacionalni, geografski ili politički predznak.

Dok god pojedini konzuli budu sprovodili agendu svojih političkih mentora umesto da budu servis građanima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, zatvarajući vrata javnosti, postojaće nepoverenje u BiH diplomatiju.

Hvala vam što postojite i ulažete ogromne napore da informišete našu dijasporu, približite otadžbinu našem rasejanju, a nama u Republici Srpskoj predstavite život naše braće i sestara gde god oni bili. Svako dobro i srećni praznici.”

Dr Siniša Pepić,

Senior Lecturer in International Business & Strategy

Apsley Business School, London