Vjosa Osmani provocira iz Austrije: Jedino rešenje recipročno priznanje sa Srbijom

1
EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je tokom posete Austriji da je preduslov za postizanje rešenja sa Srbijom uspostavljanje pravde i istakla da je jedino rešenje koje će doneti mir u regionu priznanje nezavisnosti kosova, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je istakla da je za Kosovo u rešanju pitanja sa Srbijom jedino prihvatljivo rešenje uzajamno priznanje.

– Rešenje za nas je uzajamno priznavanje koje nam je neophodno. Nijedno drugo rešenje ne bi moglo da donese trajni mir našem regionu – navela je Osmani.

Po njenim rečima, rešavanje pitanja nestalih i pravda su preduslov za trajni mir.

– Istorija je pokazala da je svaki put, nakon rata preduslov za mir bila pravda. Zahtevamo pravdu, a ne osvetu. Tražimo da nam se vrate ostaci nestalih. Pravdu vidim kao preduslov za trajni mir i insistiraćemo na tome – rekla je Osmani tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Austrije Van Der Belenom.

Osmani je istakla da Srbija ne može da igra sa dve karte i Rusijom i EU i naglasila de će morati da izabere koji je njen put.

– Pozivam Vučića da bar jedan cvet položi u Batajnici na masovnu grobnicu u kojoj su pronađena deca i žene poginule tokom rata na Kosovu – rekla je Osmani.

Ona je rekla da Kosovo zahteva pravdu i povratak nestalih osoba. Osmani je to izjavila tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van Der Belenom.

– Zbog rata je ubijeno preko 13 hiljada civila, oko 20 hiljada žena su silovale srpske snage i ne postoji nijedan slučaj pravde. Takođe postoji veliki broj ubijene dece i još uvek preko 1.600 nestalih osoba. Još uvek nema pravde, traženja oproštaja ili kajanja za ove zločine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here