Vladika razgalio duše vernika

0

Uoči Velike Gospojine episkop austrijsko-švajcarski Andrej Ćilerdžić služio je liturgiju u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu, gde ga je s velikom radošću dočekao veliki broj vernika i sveštenstvo.

Zvonko Jovanović sa vladikom Andrejom
 

Nakon večernje liturgije pozdravio je prisutne vernike, i izrazio zadovoljstvo što je upoznao i ovu parohiju.
– Osećam veliku radost što sam sa vama jer znam da ste vi veoma kvalitetna verska zajednica. Pregledao sam nešto malo od knjiga kod našeg arhijerejskog namesnika i začudio se šta ste sve vi odradili kad su pitanju aktivnosti i humanitarni rad. Od kada su u našoj otadžbini bile velike poplave, vi ste najviše sakupili pomoći kako biste pomogli onima kojima je ona bila najpotrebnija, a da ne nabrajamo druge aktivnosti. Primetio sam da je u ovoj zajednici uz trud oca Miroslava, razvijen duhovni život. Ja sam iskreno zadivljen svim što sam ovde video i zatekao – rekao je između ostalog vladika Andrej.
On je vernicima u kratkom predavanju govorio i o prazniku Velika Gospojina. Posle kratke besede, vladika Andrej je razgovarao sa vernicima, koji su mu prilazili i celivali mu ruku.

Služio liturgiju: Vladika Andrej
 

Vidno raspoložen, vladika Andrej se interesovao koliko dugo žive i kako u Švajcarskoj žive naši zemljaci.
Larisa Sergejeva iz Ciriha u crkvu je dovela svog dvogodišnjeg unuka Fjodora.
– Došla sam da upoznam našeg novog vladiku, izuzetno mi je drago što sam razgovarala sa njim – rekla je Larisa.
Svoje oduševljenje novim vladikom ne krije ni Stevan Erić iz Vintertura.
– Velika radost je što smo dobili jednog takvog vladiku, koji će sigurno razumeti naše probleme jer je rođen u rasejanju. Nadam se da će nas dugo voditi pravim putem, a mi ćemo se truditi da radimo što bolje – kazao je Stevan Erić.

Vladika je pravi čovek iz naroda: Jelena Kuzmanović
 

Svoje utiske i zapažanja o prvom susretu sa vladikom nije krila ni Jelena Kuzmanović iz Ciriha.
– Božanstven je osećaj sresti se sa našim novim vladikom i porazgovarati s njim, vrlo je komunikativan, pravi čovek iz naroda – veli Jelena i dodaje:
– Već neko vreme nismo imali vladiku, pa je dobro što je i to konačno rešeno.
Vladika Andrej je razgovarao sa potpredsednikom Skupštine dijaspore Zvonkom Jovanovićem o životu naših ljudi u rasejanju.
 

Obeležena Velika Gospojima
U prisustvu vladike Andreja u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice održana je liturgija i obeležen praznik Velika Gospojina.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here