Voćna dijeta podrazumeva jedan restriktivan režim ishrane, i kao što joj i ime kaže, bazira se na svežem voću. Tokom ove dijete dozvoljena je konzumacija povrća, sušenog voća, orašastih plodova i semenki.

Žitarice, mahunarke i krtolasto povrće strogo su ograničene ili kompletno eliminisaneiz ovakve ishrane. Kuvana hrana bilo koje vrste, uključujući i kuvano voće, uglavnom se izbegava. Ova dijeta eliminiše sve namirnice životinjskog porijekla, što znači da su i mlijeko i mlečni proizvodi zabranjeni.

Vrlo je važno pre počinjanja ove kao i bilo koje dijete da se kosultujete sa lekarom ili nutricionistom, jer svaka dijeta sa sobom nosi i mnoge rizike.

Potencijalne prednosti voćne dijete

Neki od najvažnijih benefita konzumiranja voća uključuju:

– Voće sadrži vlakna, koja mogu pomoći da smanjite nivo holesterol i poboljšate rad vaših crijeva. Jabuke, kruške, maline, banane – su primjeri voća bogatog hranljivim vlaknima.

– Narandže, jagode i kivi su vrste voća koje sadrže najviše vitamina C. Vitamin C je ključan za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. Takođe, vitamin C štiti vaše zube i desni.

– Banana, guava, dinja i mango jesu voćne vrste bogate kalijumom. Kalijum je važan mineral koji pomaže da održite zdrav krvni pritisak a regulišete ravnotežu tečnosti u tijelu.

– Narandže i tropsko voće kao što je mango su bogati folatima. Folati podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a posebno su značajni u ishrani trudnica, jer doprinose razvoju zdravog fetusa.

– Šljive (suve i svježe), kao i sve vrste bobičastog voća, bogate su antioksidantima. Antioksidanti ograničavaju proizvodnju slobodnih radikala i tako štite organizam od kancerogenih oboljenja. Takođe, oni su jako blagotvorni za zdravlje kože.

Potencijalni rizici dijete bazirane na voću su neuhranjenost, anemija i oslabljen imuni sistem. To se dešava jer tokom ove dijete ne unosimo dovoljno proteina kalcijuma, B vitamina i omega-3 masne kiseline. Za ljude sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom ili sindromom policističnih jajnika ova dijeta može biti loš izbor jer se zasniva na voću koje je veoma bogato šećerom.

Ne postoje bilo kakva stroga pravila kojih se treba pridržavati, tako da možete prihvatiti voćnu dijetu u skladu sa vašim potrebama za određenim hranljivim sastojcima. Možete, ograničiti unos voća na 50% i da dodate hranu bogatu proteinima, kao što su orašasti plodovi ili dozvoljeni vegeterijanski suplementi, koji vam mogu pomoći da nadoknadite deficite nastale usled primene voćne dijete.

Kada odlučite da krenete sa voćnom dijetom sprovedite je postepeno, uvodeći sirovo voće, orašaste plodove, semenke, sveže povrće umesto namirnica koje inače jedete.

Evo liste predloga voća koje treba da uvrstite u vašu ishranu

  • kiselo voće kao što supomorandže, grejpfrut, bobičasto voće, šljive i brusnice,
  • manje kiselo voće kao što je jabuka, kajsija, malina i trešnja,
  •  masno voće kao što je avokado i kokos koje je veoma bitno da unosite svakodnevno kako bist telo snabdeli dovoljnom količinom masti koja joj je potrebna
  •  slatko voće kao što je banana, urma, smokva i grožđe,
  •  voće i povrće bogato skrobom kao što je bundeva,
  •  dinje (sve vrste dinja)

Pre svega takođe je potrebno da unosite dovoljno tečnosti, pre svega vodu, ali to mogu biti i 100% voćni sokovi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here