Facebook/RichardMarlesMP
Ministar Marls sa pripadnicima mornarice

Australija će povećati vojnu potrošnju za još 50 milijardi dolara u narednoj deceniji, objavio je ministar odbrane Ričard Marls.

On je u sredu predstavio plan za povećanje ulaganja od više od milijardu dolara za nabavku raketa dugog dometa i sistema za gađanje, kao i ubojitih autonomnih sistema, uključujući dronove koji mogu da nose projektile.

Ministar Marls je objavio je dugo očekivanu nacionalnu strategiju odbrane laburističke vlade, koja će ukupnu vojnu potrošnju Australije podići na 2,4 odsto BDP-a u roku od 10 godina.

Očekuje se da će ukupne vladine odbrambene investicije dostići 330 milijardi dolara do finansijske 2033-34. godine, a u taj iznos su uključeni početni troškovi AUKUS inicijative za nabavku podmornica na nuklearni pogon.

Revizija integrisanog investicionog programa odbrane omogućiće potrošnju do 76 milijardi dolara na „podmorski rat“ i druga velika ulaganja u svemirske i sajber inicijative.

– Strategija nacionalne odbrane postavlja jasan i prioritetano vođen pristup zaštiti od pretnji Australiji i našim interesima – rekao je Marls u obraćanju u Nacionalnom pres klubu u Kanberi.

Ministar Ričard Marls prilikom obraćanja u Nacionalnom pres klubu

Ministar je naglasio da strategija predstavlja način transformisanja Australijskih odbrambenih snaga (ADF) i njihovo opremanje kako bi mogle da opstanu u „mnogo manje izvesnom svetu“.

– Ove transformacione reforme su osmišljene da obezbede održavanje mira, bezbednosti i prosperiteta u našem regionu – naglasio je Marls.

Fokus odbrambenih aktivnosti Australije trebalo bi da „nedvosmisleno“ bude na azijsko-pacifičkom regionu, dodao je ministar.

– Jednostavno, moramo da donesemo tešku odluku da veliki deo naših napora zadržimo na našem regionu. To je ono što bi svet očekivao od nas. Upućivanje bilo kojeg drugog poziva značilo bi da Australiju ne bi shvatali ozbiljno – istakao je Marls.

On je dodao i da glavni fokus vlade u regionu nije zaštita australijskih granica, već „projektovanje“ odbrambene moći dalje u Aziju.

– Geografija naše nacionalne bezbednosti ne leži na obali našeg kontinenta. Ona leži mnogo dalje. Invazija na Australiju je malo verovatna u bilo kom scenariju, upravo zato što bi neprijatelj mogao da pričini mnogo štete, a da nikada ne kroči na australijsko tlo – rekao je Ričard Marls.

Prema rečima saveznog ministra, zaštita trgovinskih puteva je ključni cilj plana za nabavku podmornica na nuklearni pogon u okviru partnerstva AUKUS. Marls kaže i da se Australija oslanja na trgovinu i da uvozi 85 odsto svog goriva iz Južne Koreje, Singapura i Malezije.

– Mi bukvalno zavisimo od ove morske linije komunikacije. Pravila za pomorske puteve su sve za nas – rekao je ministar odbrane.

Govoreći o ulaganjima, Marls je rekao da će pored povećanja od 50 milijardi dolara u narednoj deceniji još veća suma od 72,8 milijardi dolara biti preusmerena iz postojećih rashoda. Dakle, troškovi za određene rodove vojske biće smanjeni, kako bi se povećala investicija u one koji se smatraju prioritetnim, poput mornarice.

Nabavka sistema za dalekometne projektile je među prioritetima odbrambene strategije

Namera tog preusmeravanja je da se ADF učini „amfibijskim“, uključujući potrošnju na program podmornica (53-63 milijarde dolara u narednoj deceniji) i na nove raketne sisteme dugog dometa, uključujući rakete Tomahavk (28-35 milijardi dolara u narednoj deceniji). S druge strane, vlada je još prošle godine najavila da će smanjiti broj borbenih vozila pešadije sa 450 na 129.

Ministar Marls nije detaljnije govorio o drugim rezovima, ali je rekao da će 1,4 milijarde dolara planiranih za odbrambene infrastrukture u Kanberi, umesto toga biti preusmerene u vojne baze u Darvinu, Taunsvilu i Pirmontu.

Regrutovaće se i stranci

Ministar Marls je saopštio da odbrambenim snagama nedostaje oko 4.400 vojnika i da vlada planira da “ubrza procese regrutovanja” i poboljša duže zadržavanje ljudi u vojnoj službi. Zato će biti preduzeti koraci za „poboljšanje odbrambene kulture“, što i sugeriše izveštaj Kraljevske komisije za odbranu. Marls je takođe nagovestio da će se i imigracioni program koristiti za regrutovanje “određenog broja neaustralijskih državljana” koji poseduju specijalizovane veštine neophodne ADF-u.

Region ispred Ukrajine

Tokom konferencije za medije u nacionalnom pres klubu, Ričard Marls je odgovorio i na pitanje o sve manjoj podršci Ukrajini od strane Australije.

– Nastavićemo da igramo svoju ulogu. Ukrajina se tiče naših nacionalnih interesa, jer smo potpuno posvećeni očuvanju poretka zasnovanog na pravilima. Takođe, mi ćemo zadržati fokus na našem regionu i na strateškim izazovima s kojima se ovde suočavamo, jer to mora biti naš primarni fokus – objasnio je ministar.

Kašnjenja uvećala troškove

Izveštaj glavnog revizora Komonvelta otkrio je početkom godine da su kašnjenja velikih nabavki u sektoru odbrane kumulativno porasla za više od 37 godina, kao i za desetine milijardi dolara. Projekti koji prevazilaze budžet uključuju devet fregata klase Hanter, za koje se sada predviđa da će koštati 45 milijardi dolara, u odnosu na prvobitnu procenu od 31 milijardu dolara, kao i 72 borbena aviona F-35 po ceni od 16,5 milijardi dolara, što je više od početne cene od 14,2 milijarde dolara.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here