Vozovi u BiH i Hrvatskoj stoje

0

Bosanski železničari traže poboljšanje materijalnog položaja i smene u Železnicama Federacije BiH.

 

Voz bez putnika: Hrvatska

 

Kako je novinarima rekao predsednik Sindikata mašinovađa Vernes Buljugija železničke pruge Sarajevo – Doboj i Sarajevo – Ploče biće blokirane sve dok se ne ispune zahtevi radnika koji traže da se ispoštuju ranije donsene odluke Vlade Federacije BiH (FBiH).

 

"Od 178 miliona KM (više od 91 milion evra) koji su namenjeni Železnicama FBiH za pet godina, Vlada godišnje odobri 20 miliona KM (oko 10 miliona evra) za finansiranje infrastrukture", rekao Buljugija i dodao da se "na ovaj način ne poštuje Zakon o konsolidaciji Železnica FBiH".

 

On kaže da trentuno protestuje oko 1.000 radnika, dodajući da se organizuju i radnici u Zenici, kako bi pružili podršku kolegama.

 

Buljugija je istakao da se još niko iz Uprave i Nadzornog odbora Železnica FBiH nije javio radnicima u štrajku, kako bi se ovaj problem rešio. Ukoliko se niko ne odazove i ne udovolji zahtevima radnika, kako prenose lokalni sarajevski mediji, 31. marta zaposleni u železnicama Federacije stupiće u generalni štrajk.

 

Železničari FBiH u Čapljini već su pet dan u štrajku, a zaustavljen je međunarodni saobraćaj iz Ploča ka Sarajevu, odnosno između Hrvatske i FBiH.

 

Radnici traže isplatu zaostalih plata i doprinosa, kao i ostavke odgovornih koji su pokrenuli disciplinske mere protiv učesnika protesta.

 

U međuvremenu, svi vozovi koji su se našli na prugama Hrvatske železnice od 10.55 do 11.10 časova bili su zaustavljeni na 15 minuta čime četiri sindikata žele da ukažu na niz problema u ovoj oblasti.

 

Sindikati ovim zaustavljanjem vozova protestuju "zbog problema u društvima nastalim podelom jedinstvenih Hrvatskih železnica, koji se proteklih meseci sve jasnije pokazuju" i podsećaju na nekoliko teških i tragičnih nesreća.

 

Dodatni razlozi su "neodložna potreba rešavanja problema neulaganja u železničku infrastrukturu, katastrofalno loš vozni red. Taj vozni red doveo je do smanjenja broja putnika, a na kraju i do predloga ukidanja vozova, odnosno obustavljanja saobraćaja na pojedinim prugama, kao i neulaganje u vozne i vučne kapacitete", prenose hrvatski mediji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here