Lična arhiva
U Beču smo stranci: Milinko sa najbližima

Letnje dane odmora i pauzu u pozorišnoj sezoni, Milinko Ametović Beganović, predsednik pozorišne trupe Gastarbajteri iz Beča provodi u domovini, gde priprema i osmišlja pozorišni program za narednu sezonu, ali sve češće razmišlja i o konačnom povratku u zemlju u kojoj je rođen – Srbiju.

U rodnoj Loznici, provodi vreme okružen porodicom i prirodom, u kojoj, kaže, uživa i iz koje crpi snagu za nove uspehe.

– Uvek kada se pozorišna sezona završi, mi spakujemo kofere i sa decom dođemo u našu porodičnu kuću u Loznici. Ja sam se tu rodio, sa devet godina otišao u Beč, ali sve više razmišljam o povratku za Srbiju, što ću sigurno i uraditi za nekoliko godina – priča Ametović Beganović.

Pored pozorišne trupe, kojoj se posvećuje u potpunosti, jer je gluma njegova strast, Ametović Beganović je vlasnik firme, tačnije kol-centra, pa kako kaže, može da živi svuda gde ima struje i interneta.

– Tako da polako planiram povratak, tamo gde pripadamo, a to je naša lepa Srbija. Koliko god nam bilo lepo u Beču, uvek će nam nešto faliti. Gastarbajterski život je težak, čovek nigde ne pripada – konstatuje on, i dodaje da koliko god bio uspešan i dobro govorio nemački jezik, u Austriji će uvek biti stranac.

Drina draža od Dunava

U isto vreme, za zemljake u otadžbini, takođe sam stranac iz Beča.

– Nigde ne pripadamo – u tome i jeste problem. Moja deca se lepo osećaju u Srbiji, iako su rođena u Beču i uspeo sam ljubav prema prirodi i pravim životnim vrednostima da prenesem na njih. Da se radujemo sitnicama i da nije sve u materijalnim stvarima – kaže on.

Iza njega je težak životni period, koji je prebrodio, kako kaže, uz pomoć vere, pa su mu se život i shvatanja promenili.

– Osećam se kao da sam se probudio posle 28 godina. Mnoge stvari koje ranije nisam razumeo, shvatio sam, da treba zahvaliti Bogu na svemu što nam se dešava, i ružnom i lepom. Čudne stvari su mi se izdešavale i posle svega, ne može ništa više da me slomi – kaže Ametović Beganović.

Ćerkice vole Srbiju

Raduje se predstavama

Tokom odmora ne zapostavlja pozorišnu trupu, pa uveliko smišlja čime bi to od jeseni mogli da obraduju publiku.

– Pripremam naš pozorišni program za jesen, koja nam polako kuca na vrata. Radujem se svemu i svima preporučujem da se raduju, jer kome je tuga šta dobro donela – ističe Ametović Beganović.