Vreme je da OHR ode iz BiH

0

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je u Sarajevu da je vreme da Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) ode iz BiH. Harčenko je ocenio da bi u slučaju prestanka delovanja OHR-a svi u BiH lakše disali i dolazili do kompromisa i dogovora.
– To nije samo politički cilj, već i moja lična želja. Ukoliko bismo došli do tog cilja, bilo bi lakše svima – rekao je Harčenko tokom prijema povodom nacionalnog praznika Rusije.
On je dodao da je stav Rusije da bi u slučaju zatvaranja OHR Delegacija Evropske unije imala veću ulogu i ne bi bilo pritisaka i nametanja odluka. Ruski ambasador u Sarajevu na ovaj način se direktno svrstao na stranu onih koji se zalažu za prekid misije OHR u Bosni i Hercegovini, u prvom redu predsednika Srpske Milorada Dodika. Međutim, u međunarodnoj zajednici u ovom trenutku preovlađuje stav da OHR ne može da se raspusti pre ustavnih promena u BiH koji bi tu zemlju učinili funkcionalnom, što po generalnoj oceni sada ni izbliza nije slučaj.
Sa druge strane, u Srpskoj je dominantno mišljenje da bi kroz ustavne reforme mogla da bude progurana neka vrsta unitarizacije BiH, u okviru koje srpski narod ne bi bio u mogućnosti da efektno štiti interese naroda i entiteta zbog opasnosti od preglasavanja većinskog stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here