Tanjug
Kosovska Mitrovica

Posle povlačenja Srba iz institucija na Kosovu i obraćanja naciji predsednika Aleksandra Vučića, Brisel i Vašington poručili su prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je vreme da počne s formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i povuče odluku o kaznama vezanim za preregistraciju tablica.

I Vučić je prethodno poručio Kurtiju da je sada na njega red.

– Pokušaćemo da sačuvamo mir i stabilnost, a Kurti treba da se drži onoga što je dogovoreno. Učiniću sve da zaštitim narod od onih koji bi da ga pobiju. A sad malo ZSO i povlačenje odluke o tablicama. Da se Kurti drži slova onoga što je potpisano. Kad to nauči, onda možemo dalje – rekao je Vučić.

On je ukazao da Amerikancima nije stalo do sukoba, čak naprotiv.

– Što bi Amerikancima sada bio potreban sukob? Ponašali su se korektnije nego mnogi Evropljani. Uvek će biti na strani kosovskih Albanaca, ali su u stanju da im kažu da nije komšija uvek u svemu kriv i da ne smeju da ga udaraju. Ako Amerikanci budu dovoljno pametni i fer, oni će reći Kforu i Euleksu da održavaju mir na severu, inače se plašim da će sve voditi u katastrofu – upozorio je Vučić, a kasnije je stigla nezvanična vest da će Euleks i Unmik preuzeti ulogu srpskih policajaca na Severu, te da je sa Zapada stiglo upozorenje Prištini da i ne pomišlja da to sama učini.

Do rešenja dijalogom

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil pozvao je Srbe da se vrate u institucije Kosova, a Prištinu da počne da poštuje obaveze bez odlaganja, uključujući otvaranje pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština.

– SAD se pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da odmah bude produžen proces za preregistraciju vozila i obustavljena svaka kaznena mera protiv vlasnika KM (srpskih) tablica dok se u okviru dijaloga ne reši to pitanje. Takođe, to znači i momentalno započinjanje pregovora o osnivanju ZSO, što je pravna obaveza za Prištinu. Stalni neuspeh Kosova da se sprovede ova obaveza podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova – naveo je Hil.

Izbeći nasilje

On je dodao da nedavni događaji dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu uz posredstvo EU i pozvao sve da nastave dijalog i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije.

Istovetnu poruku prethodno su poslali portparol EU Peter Stano i briselski šef diplomatije Žozep Borelj, koji su upozorili Prištinu da je vreme da počnu s formiranjem ZSO i uzdrže se povodom tablica.

Novi Staljingrad

Predsednik je rekao da predstoji “novi Staljingrad” u ratu u Ukrajini, odnosno bitka za Herson gde će biti upotrebljeno na hiljade tenkova i oruđa. Stoga je zaključio da će to proizvoditi dodatne tenzije svuda, ali da veruje da ćemo uspeti da sačuvamo mir.

– Svi stranci se raspituju da li sam za vraćanje vojnog roka. To zavisi od situacije, a po zakonu ja odlučujem – rekao je Vučić.

Provokacija kod Jarinja

Nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje postavljena su dva oklopna vozila prištinskih specijalaca s teško naoružanom posadom pod punom opremom. Ostala vozila su iza betonskog zida baze, gde je i kamion za razbijanje blokada.

Bez rampi kao na Drini

Vučić je istakao da su besmislene priče da su Srbi izašli iz institucija u pokrajini po naređenju Beograda jer oni koji to govore ne žele da sagledaju šta naš narod na KiM želi i s kakvim problemima se suočava. On je dodao da zna koliko je bilo teško policijskim komandirima sa Severa Kosova Nenadu Đuriću i Aleksandru Filipoviću koji su dali ostavke i da će za to dobiti odlikovanja.

Vučić je podsetio da neki na Zapadu govore da “neće ZSO jer ne žele Republiku Srpsku na Kosmetu”.

– Što, ne valja im Republika Srpska? Mrze Srpsku zato što mrze Srbe. Čak mrze i ono što su sami napravili u Dejtonu. Misle da zato što su veliki i moćni sve mogu. Ali kad nas sateraju u ćošak, onda ne mogu više da se iživljavaju nad nama – rekao je predsednik.

On je istakao da je najveća greška Srbije bila da se razgovori s Prištinom premeste iz UN u EU. Ukazao je i da je potom Briselskim sporazumom kupljeno 10 godina mira, a što je dovelo do rasta ekonomije.

– Moralo je sada da dođe do povlačenja Srba iz prištinskih institucija zbog kršenja međunarodnog prava i represije Kurtijevog režima. Bar 20 puta sam sprečavao Srbe u tome. Onda su se u junu desili prvi incidenti i barkade. Razgovarao sam celu noć sa Srbima s Kosmeta Metohije i rekao da im neću podizati rampu na Jarinju i Brnjaku, kao Milošević na Drini Karadžiću i Mladiću. Rekao sam im da ću biti sa svojom braćom – rekao je predsednik.

On je ispričao da je te noći bio u stalnom kontaktu s komandantom Kfora jer je moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića koje su Albanci planirali s upadom na sever, a Srbi nisu hteli da se povuku. Vučić je ocenio da su Albanci hteli da NATO interveniše protiv Srba, ali da su tada su ispunjeni svi zahtevi Srbije.

Plate brže od inflacije

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da će plate u Srbiji rasti mnogo više od inflacije i podsetio na povećanje penzija.

– Prosečna stopa javnog duga u Evropi je 94,2 odsto, a naša dugovanja su za gotovo 40 procenata niža – kazao je Vučić i ukazao da je, na primer, na beogradskom Vračaru prosečna plata 1.060 evra, a u Boru 800.

On je ukazao da je cena litra ulja kod nas tri puta manja, a hleb do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj. Međutim, Vučić je ukazao da narod krizu faktički nije oseto, ali da će se to ipak desiti.

– Sve je država preuzela na grbaču i tu je ministar Siniša Mali izuzetan posao obavio, dok je premijerka Ana Brnabić verna i veoma posvećena svom narodu. Staramo se da za preduzeća u Srbiji kupimo budućnost i zato plaćamo ogromne novce za energente, ali stabilizovali smo sve sisteme. Neće biti lako, može da dođe do iskakanja, ali ćemo zimu izdržati lakše nego mnogi drugi – rekao je Vučić.

Popisano 6,55 miliona

Povodom rezultata popisa, Vučić je rekao da se očekuje da Srbija ima oko 6,55 miliona stanovnika.

– Plašili smo se da će ih biti 6,1 miliona – rekao je Vučić.

Kurtijev pokvareni trik

Vučić je rekao da je pokvaren trik Kurtija da zove Srbe da se vrate u institucije, a istovremeno traži da im se ukinu tablice.

– Svakog dana gledaju kako će da maltretiraju Srbe. Smena policijskog komandira na Severu Nenada Đurića i neformiranje ZSO još veći su problem od tablica i to je velika doza bahatosti i bestijalnosti Aljbina Kurtija. Pa on je usred Berlina pogazio Briselski sporazum. Godinama sam upozoravao ljude u Evropi na ovako nešto. Međutim, oni misle da nam je mnogo više stalo do evropskog puta. A stalo nam jeda imaju čime da nas ucenjuju, dok svoje divlje čeljade pomažu. Moralo je da dođe do ovog trenutka – kazao je predsednik.

Vučić je objasnio da Priština medijski kriminalizuje Srbe u borbi za Sever Kosova i Metohije.

– Oni bi da pobiju 10 Srba nosilaca otpora na Kosovu i Metohiji koje nazivaju kriminalcima, i misle da onda više neće imati problema – kazao je Vučić.

Dodao je da zapadni ambasadori obmanjuju da Kurti ima pravo da oduzima tablice i vozila Srbima.

– On nema to pravo, a ambasadori sa Zapada se prave blesavi – rekao je Vučić.