Vučić: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta

Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija proporcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posledica epidemije koronavirusa po privredu, oko 5,2 milijarde evra, i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da smo prvi u Evropi.

– Mnogo očekujemo i od podrške EU i investicione konferencije koja treba da se održi u septembru ili oktobru i mi bismo sa tim novcem znali šta da uradimo – rekao je Vučić.

On je napomenuo da se ne možemo porediti sa zemljama EU za koje je namenjeno 390 milijardi pomoći, od čega samo 250 milijardi za mediteranske zemlje.

Rekao je da smo zadovoljni rezultatima, kao i da se razgovara sa inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima.

Vučić je rekao da je očekivan pad građevinarstva u drugom kvartalu od 2,6 odsto, ali da su učinjeni pomaci, već u junu, u industrji i u građevinarstvu.

On je naveo da je zabeležen rast od 2,3 odsto u industriji, ali da će građevina morati još snažnije da raste i da se ulaže u puteve i železnicu.

Zato se , kako je naveo, ulaže dodatni novac u železnicu, koridore, regionalne pravce, kako do kraja godine ne bi imali negativan rast što će biti ogroman uspeh.

Odbacujući različite kritike, kaže da smo minus 1 očekivali na kraju godine, a ne u drugom kvartalu, a ispalo je da je drugi kvartal završen na minus 6,5 ili 6,3, a ne na 11, kako su neki predviđali.

– Treći i četvrti biće teški, jer se produžila korona i zato što je pogođen turizam u Beogradu i Novom Sadu, gde su hoteli prazni, a Beograd je bio nosilac turističke industrije i uslužnih delatnosti – rekao je Vučić i dodao da će se tu još videti kako može da se pomogne.

Govoreći o poljoprivredi, kaže da je pšenica rodila za 23 odsto više nego lane i boljeg kvaliteta, 10 odsto ima više kukuruza, biće ga i za izvoz, rod suncokreta isti, prvi otkosi danas kreću, soja ima najveći rast od preko 20 odsto, a sa repom nismo najbolji.

– Poljoprivreda u drugom kvartalu ima rast od dva odsto, što su izuetni rezultati – ocenio je Vučić i napomenuo da poljoprivreda učestvuje sa oko 10 odsto u BDP.

Navodi da je odobreno 16 ili 17 projekata za navodnjavanje, od kojih 11 na teritoriji Vojvodine, četiri u Čačku, Topoli, Sviljancu, Negotinu, a biće i u Borči zbog poplava.

Vučić je najavio i da se ide u projekte protivgradne zaštite, a glavni centri biće na Fruškoj Gori i na Bukulji, vrednosti 750 miliona evra, kao i u Užicu.

Pozvao je međutim poljoprivrednike da se opredele i za osiguranje.

Srbija po rastu prva ili druga u Evropi u prvoj polovini 2020.

– Srbija će u prvoj polovini godine biti po privrednom rastu prva ili druga u Evropi – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da država mnogo pomaže srpsku privredu, koja je već bila dobro pripremljena, imajući u vidu njenu žilavost i finansijsku stabilnost, i da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezultati za Irsku i Mađarsku.

Vučić je napomenuo da, ipak, Litvanije nije imala toliko problema sa kovidom kao Srbija.

– U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minus 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto….

Vučić ističe da ćemo nesumnjivo biti bolji od svake zemlje u regionu i prvi ili drugi u Evropi u prvoj polovini 2020.

– Ne znači da je svima lepo već da ćemo imati teškoće, ali da ćemo proći bolje nego drugi – naglasio je Vučić.

Paket pomoći privredi vredan do sad 5,8 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biti 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a.

Ističe da je to jedan od najvećih paketa pomoći koji je jedna zemlja mogla da pripremi.

Kaže da banke već od devet sati prebacuju sredstva – oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, kao da je za tu svrhu iz budžeta opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

Vučić je dodao da će još jedna tranša biti uplaćena u septembru.

– Dodatna vrednost ovog paketa što se ondosi i na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta. Nemamo manji broj zaposlenih i prema evidenciji NSZ i prem onim što vidimo kroz isplate koje dajemo, već imamo nešto veći broj zaposlenih – rekao je Vučić.

Kaže da, ipak, tek očekujemo određene udare u nekim oblastima, ali da smo preventivno već uradili sve što možemo.

– I da ćemo naći načine da na takve udare dogovorimo brzo i efikasne ili neuporedivo bolje nego što će to moći većina drugih – istakao je Vučić.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime