Printscreen/Youtube

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je, na početku govora, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, „nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

– Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije – rekao je Vučić, prenosi RTS.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, „pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari.

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsednik „jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

– Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim – rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto već naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

– I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji – rekao je Vučić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here