Vučićev šeik goni otporaše

0

Nenasilna borba: Srđa Popović
 

Za Srbiju, ali i Srđu Popovića, čelnika organizacije CANVAS, moglo bi da bude posebno neprijatno to što je srpski premijer Aleksandar Vučić blizak, pa čak i lični prijatelj sa šeikom UAE. Ostaje da se vidi da li će deblji kraj izvući Srbija koja "toleriše teroriste u šeikovim očima" i najavljeni poslovi sa UAE, poput Beograda na vodi ili kupovine poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, ili će štetu da podnese organizacija CANVAS. A možda je sve samo nesporazum, kako se nada Srđa Popović.

Dekret o stavljanju 80 organizacija na listu terorističkih sama po sebi nije čudna. Konačno, tu je i Al Kaida, ali su se u istom košu našle i islamističke organizacije, kao i one koje promovišu demokratiju i ljudska prava. Prema pisanju "Njujork tajmsa", to samo pokazuje stepen straha šeika Emirata, Saudijske Arabije i Katara od doktrine političkog islama koju promoviše Muslimansko bratstvo.
 

Taj strah je toliki da Emirati danas do zuba naoružavaju svoju vojsku i to ne samo zbog eventualne pretnje Irana, već i zbog težnje naroda da dođu do predstavnika izabranih na izborima. Pravo pitanje je kako se jedna srpska organizacija našla na tom spisku, šta to znači i kakve bi posledice mogle da budu.

 

Prijatelji: Bin Zajed i Aleksandar Vučić
 

Srđa Popović, čelnik CANVAS i nekada jedan od vođa Otpora, kaže za "Vesti" da su iznanađeni i šokirani i da će da učine sve da se taj nesporazum otkloni.

– CANVAS je posvećen, a lako je proveriti, za dosledno izučavanje i primenu nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata. U deceniju dugom radu, naš Centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava i zvanja poput vodećih svetskih mislilaca – kaže Srđa Popović.

Nije sasvim jasno zbog čega je ta srpska nevladina organizacija dočekala da se nađe u društvu Al Kaide ili Boko Haram. Jasno je da se Ujedinjeni Arapski Emirati, baš kao i Saudijska Arabija i druge zemlje Arabijskog poluostrva smrtno plaše Arapskog proleća i ne prezaju da se svim sredstvima odbrane od pošasti narodne volje. Za monarhije Bliskog istoka ništa nije opasnije od takozvanog političkog islama, koji je pobedom na izborima u Egiptu pokazao da možda i ima većinu u arapskom svetu.

– Za nas je iznenađenje i šok što smo se našli na listi ekstremnih grupa koju je usvojila vlada UAE. Pretpostavljamo da je u pitanju nesporazum ili greška. Danas smo uputili pismo ambasadi UAE u Srbiji i pozvali ih da nas posete i lično se uvere da smo posvećeni nenasilnom rešavanju konflikata – kaže Popović.
 

Na spisku sa Boko Haram

Organizacija CANVAS, koju vodi jedan od vođa pokreta Otpor Srđa Popović, osnovana je 2004. i bavi se prenošenjem iskustva rušenja s vlasti bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. CANVAS se našao na spisku sa organizacijama iz Evrope, među kojima su i muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije. Listu je sačinila vlada UAE u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma, potpisao ju je šeik Kalifa bin Zajed. Među njima su Muslimansko bratstvo, Al Kaida, somalijska Harakat al Šabad al mudžahedin, nigerijska Boko Haram, Hezbolah i drugi.

 

Priprema za novo Arapsko proleće

Zanimljivo je da vlada UAE strepi od CANVASA, ali ne i od ozloglašenog Blekvotera, američke kompanije s plaćeničkom vojskom. Naime, u UAE deluje privatna vojska od oko 800 plaćenika, uglavnom kolumbijskih i južnoafričkih. Prema ugovoru koji je objavio "Njujork tajms", šeik Bin Zajed je angažovao osnivača Blekvotera i njegovu "novu" firmu Refleks risponsis za 529 miliona dolara. Ova grupa plaćenika ima kamp u Zajed vojnom gradu i obučava se za vrlo neobične zadatke, među kojima su "obaveštajni rad, urbano ratovanje, obezbeđenje naftnih kompleksa i radioaktivnih materijala, specijalne operacije u i izvan zemlje i humanitarne misije". Njujorški list zaključuje da šek Bin Zajed nema poverenja u regularnu armiju, te da se užurbano priprema za neko novo Arapsko proleće.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here