Pixabay.com

U veoma bliskoj budućnosti moći ćete da modifikujete svoj glas da bude baš poput vašeg omiljenog muzičara.

Nezadovoljan svojom sve lošijom pozicijom u rastućoj trci oko veštačke inteligencije, YouTube, koji je u vlasništvu kompanije Alphabet, počeo je navodno da razvija alat za veštačku inteligenciju, kako bi pomogao korisnicima da zvuče i pevaju kao njihovi omiljeni muzičari.

Prema pisanju sajta Bloomberg, YouTube namerava da kupi prava na pesme od velikih izdavačkih kuća kako bi osposobio ovu uslugu. Alat za audio imitaciju trebalo je da debituje zajedno sa drugim alatima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji još prošlog meseca, ali problem licenciranja navodno odlaže dolazak ponude.

Funkcija kloniranja glasa čini se savršenom funkcijom za YouTube, posebno kada generativna AI dobija na zamahu. Jedinstvena funkcija bi mogla da privuče korisnike iz TikToka i Instagrama.

Međutim, postoje pravne zamke koje YouTube i muzička industrija i dalje moraju da razmotre – od  nadoknade za umetnike i etikete, pitanje autorskih prava do zloupotrebe takve tehnologije (deepfakes). I ne samo to, čuveni internet kanal bi takođe trebalo da obezbedi da popularni umetnici budu otvoreni za uslugu kako bi se svideli širokom spektru korisnika.

YouTube tek treba da potvrdi postojanje takvog alata, o kojem su informacije procurile u javnost, ali ćemo najverovatno već u bliskoj budućnosti čuti detaljnije informacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here