EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Neevidentirani migranti u Tunisu, koji su stigli iz podsaharske Afrike, primili su oko milijardu dolara u doznakama iz svojih zemalja tokom prve polovine 2023. godine, izjavio je danas zvaničnik nacionalnog bezbednosnog saveta Tunisa.

Predsednik Kais Said, koji je predsedovao savetom, rekao je da je ta brojka “šokantna i da ukazuje da je Tunis na meti”, preneo je Rojters.

Said je osudio ovogodišnju neevidentiranu migraciju podsaharskih Afrikanaca u njegovu zemlju, rekavši da je taj potez uperen protiv demografije Tunisa, što je naišlo na kritike grupa za ljudska prava.

Iznos najavljenih transfera za nedokumentovane migranate veći je od prihoda vitalne turističke industrije u Tunisu tokom prve polovine godine, koja je iznosila 725 miliona dolara.

Hiljade neevidentiranih migranata došlo je prethodnih meseci u grad Sfaks, sa ciljem da se otisnu dalje u Evropu u čamcima uz pomoć krijumčara ljudi, što je dovelo do neviđene migracione krize u Tunisu, prenosi Tanjug.

Tunis je sklonio stotine migranata ovog meseca u pusto područje duž granice, nakon nekoliko dana nasilja između stanovnika Sfaksa i migranata.

Pod pritiskom međunarodnih i lokalnih grupa za ljudska prava, koji su optužili vlasti Tunisa da su ugrozili živote migranata, vlada ih je prebacila u skloništa u dva grada ove nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here