Za Srebrenicu adekvatan termin ratni zločin, a ne genocid

0

 Ratni zločin, a ne genocid: Slobodan Vuksanović
 

"Termin genocid se može koristiti za strašna stratišta kao što su Jasenovac, Mathauzen ili Aušvic", rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Vuksanović je ponovio stav D S S-a da bi trebalo doneti jednu deklaraciju kojom bi bili osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije i podsetio da je poslanička grupa DS S – NS parlamentu podnela svoj predlog deklaracije.

"Svaka žrtva jednako vredi i jednako je treba žaliti", dodao je on.

Govoreći o reizboru sudija, Vuksanović je ocenio da se ni u jednoj demokratskoj državi nije desila tako "masovna čistka" sudija, a da pritom oni koji nisu izabrani ne dobiju ni obrazloženje.

"Tek kada je Evropsko društvo sudija uputilo zamerke, umesto konstruktivnog pristupa i konkretnih odgovora, različitim tekstovima u medijima se blati ova profesija", rekao je Vuksanović i napomenuo da se evropskih merila i pravila treba pridržavati i prilikom izbora sudija.

Upitan u čemu će se ogledati najavljena podrška DSS -a Srpskoj naprednoj stranci u prikupljanju potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Vuksanović je odgovorio da sve opozicione stranke treba da sarađuju, ali nije precizirao šta najavljena podrška podrazumeva.

"Svaka stranka treba da sprovodi svoje akcije, a opozicione stranke treba da sarađuju. Formalnosti u toj saradnji su manje važne od suštine, a suština je da imamo isti cilj – raspisivanje izbora", rekao je Vuksanović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here