pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prebacujete krivicu zbog viška kilograma na sporiji metabolizam usled starenja? Ne tako brzo. Rezultati nove međunarodne studije u suprotnosti su sa uvreženim mišljenjem da metabolizam ravnomerno opada sa godinama. Sve do 60. vaš metabolizam je isti kao i kad ste imali 20.

Međunarodni tim stručnjaka analizirao je brojne parametre kod 6.400 ljudi, uzrasta od 8 dana do 95 godina iz 29 zemalja širom sveta. Utvrdili su da metabolizam ostaje isti tokom dobrog dela „srednjih“ godina. Vrhunac dostiže do prve godine, a od 20. do 60. se stabilno održava na istom nivou.

Da bi utvrdili uticaj starosti na metabolizam, istraživači su prilagodili faktore poput veličine i težine tela (veća tela sagorevaju više kalorija da bi se održavala), kao i količinu masnog i mišićnog tkiva (mišići sagorevaju mnogo više kalorija od masnog tkiva).

– Metabolički procesi ostaju stabilni tokom našeg odraslog života, od 20. do 60. godine – ističe vođa studije Herman Poncer, profesor evolutivne atropologije na Univerzitetu Djuk.

Posebno zanimljivo stručnjacima bilo je to što nisu zapazili promenu metabolizma tokom menopauze, puberteta ili trudnoće. „Ljudi često kažu: ‘Kada sam prešao 30 moj metabolizam se strašno usporio.’ Mi nismo pronašli dokaze za to“, kaže autor studije objavljene u časopisu Science.

Faze menjanja brzine metabolizma

Nakon prilagođavanja parametara i uzimanja u obzir rezultata različitih grupacija u uzorku, stručnjaci su identifikovali četiri faze.

– od rođenja do prve godine kada se metabolizam ubrzava od onog koji je usaglašen sa majčinim i dostiže vrhunac sa 50 odsto većom potrošnjom u odnosu na odrasle jedinke;

– period od prve godine do 20. tokom kojeg se metabolizam postepeno blago usporava i nije primećeno ni njegovo ubrzavanje tokom puberteta;

– od 20. do 60. godine metabolizam ostaje na istom nivou;

– od 60. godine do kraja života metabolički procesi se osetno usporavaju, a do 90. godine metabolizam je oko 26 odsto sporiji nego u srednjim godinama.

Epidemija gojaznosti

Činjenica da je novo istraživanje pokazalo da postoje veoma male razlike između potrošnje kalorija tokom mladosti i odrasle dobi takođe je važna zbog potencijalnog rešavanja epidemije gojaznosti.

Najveći broj gojaznih ljudi, posebno u razvijenim zemljama, dobijaju višak kilograma u odraslom dobu.

Nalazi pokazuju da je za epidemiju gojaznosti kriv preterani unos kalorija a ne, kako je bilo uvreženo mišljenje, usporavanje metabolizma tokom starenja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime