EPA/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Vlasti nepriznatog Kosova dozvoljavaju provokacije protiv srpskih svetinja na teritoriji pokrajine i tako nastoje da prekroje istoriju, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na učestale slučajeve napada privremenih institucija u Prištini na srpske svetinje koje se nalaze na Kosovu i Metohiji. Zaharova je ocenila da su provokacije postale sistemske i da odražavaju velike razmere politike pokrajinskih “vlasti” čiji je cilj isterivanje pravoslavnog stanovništva i stvaranje “etnički čiste albanske” teritorije.

– Međutim, istinito tumačenje ne odgovara Prištini koja namerava da prekroji prošlost i prilagodi pseudoistorijsku bazu svojim pretenzijama koje se tiču srpskog duhovnog nasleđa. Poslednjih meseci dogodio se niz incidenata koji su imali veliki odjek: upad u crkvu u selu Rakitnica, proglašavanje srpske crkve u mestu Gornje Vinarce za katoličku, skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici – sve to potvrđuje varvarsku prirodu režima takozvanog ‘premijera’ Aljbina Kurtija. Njegov cilj je da izbriše tragove života Srba u pokrajini i da albanizuje sve ono što je vekovima oblikovalo njihov identitet – poručila je Zaharova.

Ona je ocenila da su današnja Priština i briga o spomenicima – nespojivi pojmovi.

– Progon pravoslavlja u južnoj srpskoj pokrajini deo je nacionalističkog kursa Aljbina Kurtija, vatrenog pristalice ‘velikoalbanske ideologije’ – istakla je Zaharova.

Po njenim rečima, neophodna je efikasna reakcija međunarodne zajednice na zločinačku politiku kosovskih “vlasti” koje faktički sprovode nezvanične etničke čistke Srba, uništavajući stabilnosti i bezbednost balkanskog regiona.

– Ako Zapad ne prestane da povlađuje Prištini, eskalacija krize može biti nepovratan proces – zaključila je ona.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

  2. IVANE

    šta tebe briga za rusiju ???
    Brani svoj narod u ukrajini.

    SRBIJA TREBA DA TRAŽI VRAĆANjE MIROVNIH RUSKIH JEDINICA NA KiM.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here