EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusija je zabrinuta zbog zaoštravanja situacije oko Kosova, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu, ne preduzimajući efikasne korake da se okončaju provokacije radikalnih Albanaca, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Uznemireni smo zaoštravanjem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske “vlasti” ponovo namerno podstiču tenzije – uz popustljivost ili čak direktnu podršku svojih pokrovitelja iz Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Ne preduzimaju nikakve efikasne korake da se stane na kraj provokacijama radikalnih kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu – navodi se u komentaru Zaharove na krizu oko Kosova.

Sa svoje strane, dodaje ona, Beograd dosledno demonstrira konstruktivan pristup, poziva na rešavanje novonastalih pitanja kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma.

– Istovremeno, iznuđeni izlazak kosovskih Srba iz regionalnih struktura, uključujući i policiju, smatramo dokazom njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkom kursu albanskih “vlasti” prema srpskom stanovništvu koji živi na Kosovu, koje putem etničkih čišćenja pokušavaju da proteraju sa svoje zemlje – naglasila je Zaharova.

Ona je istakla da se dešava još jedno zaoštravanje u uslovima kada Evropska unija, kojoj je Generalna skupština UN dala ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, zapravo ostaje “ravnodušna, ne želi ili ne može da deblokira proces”.

6 COMMENTS

  1. A gdeste vi rusofili glumite Srbsku bracu da posaljete jeno 30hiljada Riske Vojske na Kosovo i da proterate okupatore nego samo filogofirate ovaj ovo onaj ono
    Ja licno ne verujem Rusima nista . Tako ste i 1999godine
    dosli iz Bosne i zaizeli Aerodrom Slatine a zatim ste napustili Kosovo to jest Srbiju
    I pustili je niz vodu . Znaj te da ste izgubili na Kosovo niste shvati da se iz Kosova Rusija brani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here