EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Više od 8.000 plaćenika iz 60 zemalja se bori u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Oni su za osam meseci regrutovali više od 8.000 plaćenika iz više od 60 država. Najveće grupe su stigle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije. To se dešava bez obzira na to što je u većini zemalja zakonom zabranjena aktivnost plaćenika i oni krivično odgovaraju za svoja dela. Kako je objavila naša vojska, više od 3.000 stranih plaćenika je ubijeno i isti broj se vratio kući – rekla je ona na nedeljnom brifingu.

Zaharova je navela da se vrbovanjem bave američke i britanske strukture, francuske privatne vojne kompanije, kao i ekstremističke organizacije iz Nemačke, Španije, Češke, Italije i drugih zemalja.
– Ponašanje zapadnih zemalja, uključujući i masovne isporuke naoružanja i plaćenika, obuke nacističkih vojnika i finansiranje kijevskog režima, dovodi do odugovlačenja ratnih dejstava, povećava stepen njihove upletenosti u dešavanja u Ukrajini i učvršćuje njihov status strane u sukobu – podvukla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS-a rekao da predstavnici NATO-a i strani plaćenici imaju ulogu konsultanata, poljskih komandanata, pa čak i operatera koji upravljaju visokopreciznim naoružanjem u sukobu u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here