Zapad: Prorusi, pustite OEBS da istraži obaranje aviona

0

Ostaci ”Boinga 777” koji je oboren u četvrtak
 

Tridesetak zvaničnika, uglavnom iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, stiglo je na mesto pada između ukrajinskih sela i Rozsipne i Hrabove, 40 kilometara od granice Rusije. Pobunjenici su im dozvolili da obave delimičnu i veoma površnu inspekciju, tvrde zapadni mediji.

 

Dok je delegacija odlazila po naređenju naoružanih lica koja su nadzirala njen rad, dva ukrajinska zvaničnika su zastala da pogledaju deo aviona krak puta, na šta je jedan pobunjenik ispalio metak upozorenja u vazduh iz "kalašnjikova".

 

U Kijevu, ukrajinski premijer Arsenij Jacnjuk je gnevno zahtevao međunarodnu istragu: "Molimo sve vlade… da podrže Vladu Ukrajine u privođenju pravdi sve te gadove koji su izvršili ovaj međunarodni zločin".

 

Pročitajte još:

* Prorus: Ovo je nameštaljka, ljudi iz avionu su danima mrtvi!

* RT: Prorusi nisu mogli da obore avion; Zapadni mediji: Prorusi priznali obaranje aviona

* Porošenko: Nismo mi oborili avion

* Putin: Ukrajina kriva za pad aviona

* Nad Donjeckom srušen putnički avion sa 298 ljudi

* SAD: Rusi možda pomogli obaranje aviona

* Zapadni mediji objavljuju "dokaze" da su prorusi oborili avion

Sve strane u sukobu – ukrajinska vlada, proruski pobunjenici koji se bore protiv nje, i Vlada Rusije koju Ukrajina optužuje da podržava pobunjenike, negirali su svoju odgovornost za obaranje aviona. Moskva poriče i da podržava pobunjenike.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je objavilo video-snimak za koji tvrdi da prikazuje kamion koji prevozi raketni lanser "Buk" koji je, kako kaže, korišćen za napad na avion, a očigledno nedostaje jedan od njegova četiri projektila. Ministarstvo je reklo da je video-snimak napravila policija u petak u zoru, kada je kamion išao ka granici Rusije.

 

Neizvesno je da li su nađeni uređaji aviona koji je pao za snimanje podataka o letu i razgovora posade u pilotskoj kabini. Vođa separatista Donjecka Mihail Borodaj je rekao da "nisu nađene ‘crne kutije’ ", iako je ranije pomoćnik vojnog komandanta Borodajeve grupe rekao da su vlasti našle osam od ukupno 12 uređaja za snimanje iz aviona. Pošto avioni obično imaju dva uređaja za snimanje, nije bilo jasno o čmu je on govorio.

 

Na prostranom mestu pada, redovi ljudi, uključujući 70 rudara, nestaje u gustom, visokom rastonju koje je više od njih dok traga za delovima aviona. Jedan čovek se onesvestio kada je našao telo. Drugo telo je pokriveno kaputom. Veliki broj štapova, neki naptavljeni od granka, s crvenim ili belim krpama obeležava mesta gde su nađeni delovi tela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here