Youtube/TOK TV
Ponosni na praznik: Učesnici defilea u Istočnom Sarajevu

Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske zasmetala je mnogima. I dok su iz Sarajeva, očekivano, osuli salvu optužbi na račun republičkih vlasti zbog obeležavanja, kako navode, neustavnog praznika, razlog za napade našli su i u Briselu. Evropskim zvaničnicima zasmetalo je odlikovanje Vladimira Putina kojem je dodeljen Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Najavljeno je da će orden ruskom predsedniku biti uručen naknadno prilikom prvog susreta zvaničnika Srpske s njim, a iz Brisela je saopšteno da oštro osuđuju odluku o dodeli odlikovanja.

– Celi svet zna ko je Vladimir Putin i Evropska unija osuđuje odluku RS da mu se dodeli odlikovanje. Putin je direktno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura. Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolovati RS i i njene vođe na međunarodnom planu. U Evropskoj uniji nema mesta za dodelu odlikovanja političarima koji naređuju razaranje susedne zemlje i ubijanje njenih građana i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna – naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano, dodavši da će “EU odlučiti o daljim koracima”.

Briselski zvaničnik nije detaljisao o tome koji bi to koraci mogli da budu, a iz Banjaluke odgovaraju da orden Putinu nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini već da je to znak zahvalnosti za sve što je ruski predsednik uradio za Srpsku u proteklim godinama, na ekonomskom i političkom planu. Poručeno je i da nemaju nameru da odustanu od tog odlikovanja.

Reagovali su i brojni predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Američka ambasada je saopštila da proslavom 9. januara “Republika Srpska samu sebe uništava”, a negodovao je i Kristijan Šmit sa pozicije visokog predstavnika kog Srpska ne priznaje.

Dan Republike Srpske tradicionalno je obeležen i u Brčkom, distriktu koji je formalno pod kontrolom i Srpske i FBiH. Zvaničnici Srpske su sa tog mesta poručili da govore i slave praznik u ime naroda koji ih je izabrao na demokratskim izborima i koji se na referendumu izjasnio da je 9. januar Dan Republike Srpske.

– To je važnije od saopštenja frustriranog američkog ambasadora ili nevladinih organizacija iz FBiH. Šta je važno šta kaže jedan ambasador? On tu predstavlja svoju zemlju, nije tu da uređuje našu zajednicu – poručuju zvaničnici Srpske.

Traže reakciju tužilaštva

Pojedini bošnjački političari i deo medija zatražili su od glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića da otvori istragu i procesuira odgovorne za proslavu Dana Republike Srpske 9. januara. Tvrde da je tim činom prekršen ustavni poredak i grubo ignorisana odluka Ustavnog suda BiH iz 2015. godine.

Iz Banjaluke poručuju da ih ne interesuju nikakve krivične prijave.

– Važniji su uspesi koje mi ostvarujemo nego da li će neki tamo iz sujete ili mržnje nešto učiniti. Neka rade šta hoće. Oni smatraju da se nama to treba zabraniti i u tome je problem, mi njima ništa ne zabranjujemo – poručuju iz Banjaluke.