Zašto bi što češće trebalo da jedemo ananas?

0
pixabay.com

Ko još uvek ne voli hranu koja je i fina i zdrava?

Ovo tropsko voće se može jesti sveže ili zamrznuto, sa malo masti i bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, vodom i antioksidansima.

– Pošto voće sadrži ugljene hidrate i prirodne šećere, mnogi su zabrinuti i plaše se da ga pojedu. Ali ne možete jesti previše voća ako ga jedete u izvornom obliku. Uključivanje ananasa u ishranu je odličan način da poboljšate opšte zdravlje – rekla je dijetetičarka Sara Ruven za Eat This.

Ali zašto biste ga redovno jeli?

Pokreće varenje

Jedna od najpoznatijih prednosti ananasa je njegova sposobnost da započne varenje. Ananas sadrži enzim nazvan bromelain, koji je gastrointestinalno čudo.

– Vlakna i bromelin koji se nalaze u ananasu rade zajedno na promovisanju zdravog funkcionisanja sistema za varenje – kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro.

– Vlakna pomažu u pokretanju varenja, dok bromelain može pomoći u smanjenju bilo kakve upale unutar sluznice želuca – rekao je Šapiro, dodajući da je kod miševa smanjena upala u debelom crevu kada su lečeni aktivnim enzimima bromelaina.

Pomaže kod artritisa

Bromelain ne samo da smanjuje upalu, Ruven kaže da konzumiranje hrane bogate bromelainom može smanjiti bol povezan sa hroničnim inflamatornim stanjima kao što je reumatoidni artritis. U studiji iz 2004. objavljenoj u časopisu “Clinical Rheumatology”, pacijenti sa artritisom koji su uzimali oralni suplement sa bromelainom prijavili su manji bol posle šest nedelja u poređenju sa grupom koja je uzimala lek protiv bolova.

Povećava količinu serotonina

Redovno konzumiranje ananasa može poboljšati raspoloženje jer sadrži triptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina. Nivo serotonina, posebno kada je prenizak, igra ulogu u mnogim poremećajima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju i anksioznost.

Može poboljšati zdravlje kostiju i zglobova

Sirov ananas je bogat manganom. Ovaj mineral može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase kod pacijenata sa osteoporozom. Pored toga, mangan može smanjiti bol kod pacijenata sa osteoartritisom u kombinaciji sa drugim suplementima.

Jedna studija iz 2000. objavljena u “Osteoarthritis and Cartilage” pokazala je poboljšanje simptoma kod pacijenata koji su primali kombinaciju glukozamina, hondroitina i mangana u poređenju sa placebo grupom.

Ubrzava zarastanje

Studije na ljudima i životinjama pokazale su da lokalna primena bromelaina može biti korisna u procesu zarastanja opekotina. Neka istraživanja takođe sugerišu da bromelain može imati terapeutski efekat na povrede mekog tkiva, posebno nakon upale mišića i modrica nakon vežbanja, piše “Biomedical Reports”.

Jača imuni sistem

– Ananas zadovoljava naše dnevne potrebe za vitaminom C. Jedna šolja isečenog ananasa obezbeđuje 131 odsto naših potreba – kaže Šapiro.

Prema Ruvenu, ovo definitivno nije nešto što treba zanemariti. Vitamin C poboljšava funkciju imunog sistema, a takođe može pomoći telu da proizvodi kolagen. Kolagen je protein odgovoran za zdravlje i elastičnost kože, zglobova i mišića.

Pun je antioksidanata

Ananas sadrži velike količine antioksidanata poznatih kao flavonoidi. Ova jedinjenja su povezana sa smanjenjem uticaja nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja, od astme do srčanih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here