Pixabay

U jesen nam, pored drugih zdravih namirnica, stiže i veoma zdrava i hranljiva bundeva. Plod je bogat vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima.

Bundeva je naše nacionalno blago i što se tiče vitamina i provitamina i što se tiče njenog sastava i svega onoga što u sebi ima, naglašava nutricionistkinja Milka Raičević.

– Bundeva je zaista borac protiv antioksidanasa, a samim tim nam podiže imunitet. Drugo, ona ‘tapacira’ želudac, pa nećemo toliko biti stresogeni, kao što, nažalost, jesmo. Znači, moramo naučiti da nam hrana bude i lek – napominje nutricionistkinja.

Ono što bi trebalo da nam bude parametar u svakodnevnom životu, dodaje, jeste pijaca. Sve ono što je sada u ponudi na pijaci i što ima svoje puno zrenje, trebalo bi da se nađe u našim tanjirima.

Jedna šoljica kuvane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, dva grama proteina, tri grama vlakana, a osim toga sadrži i vitamin A, C, kalijum, bakar, mangan, vitamine B2, E, gvožđe i magnezijum, fosfor, cink, folat i nekoliko vitamina B grupe.

Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina, koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Takođe, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i od očnih bolesti.

Svakom uzrastu bundeva donosi dobrobit.

– Počev od malog deteta kome mogu da se prave razni pirei. Može da se peče, što je dobro za školski uzrast i omladinu, posebno sportiste. Za ljude koji su na dijetama ili za sve one koji moraju da vode računa o unosu šećera – dodaje Raičevićeva.

Mala kalorijska vrednost, velika dobit za organizam, a samim tim imamo nešto što je puno vlakana, a sprečava i pojavu kancera, holesterola, štiti žuč, jetru i želudac.

– U principu, imamo malu atomsku bombu vitamina koja nam omogućava da dobijemo sve što nam treba tokom dana – naglašava nutricionistkinja.

U bundevi se nalaze i karatenoidi koji joj daju specifičnu boju, a upravo ta boja utiče na naš bolji vid, zdraviju kožu, što bundevu čini idealnim sastojkom raznih krema. Blagotvorno deluje čak i na psorijazu i sve promene na koži.

– Mlade osobe ne bi morale da koriste neke kreme ili veštačke sastojke za skidanje bubuljica, već je dovoljno toniziranje sokom od bundeve i maska za lice od bundevine kaše – preporučuje nutricionistkinja.

Bundevino ulje sadrži i tri i šest omega masne kiseline. Unosom bundevinog ulja menjamo i sastav hrane, odnosno, dodajemo ono što joj nedostaje, pogotovo za one koji ne jedu ribu redovno.

– Od bundeve može da se pravi i sok, tako da kod hiperaktivne dece deluje fantastično. Takođe i kod ljudi koji imaju visok pritisak – napominje Raičevićeva.

U dijetoterapiji bundeva je neminovna namirnica, pre svega kao užina ili kao deo večere. Pored toga, reguliše i probavu.

– Smatra se da, ako bismo jeli samo jednu krišku bundeve svakog dana, onda bi mnogo bilo lakše i našim očima, i našem imunitetu, i našem želucu – zaključuje nutricionistkinja Milka Raičević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here