Pixabay.com

Milione ljudi muči alergija i mogu da šetaju bez većih problema samo posle kiše, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najniža. Nažalost, to nisu jedine alergije koje muče građane.

– Ovih dana se najčešće javljaju deca školskog uzrasta i to uglavnom sa tegobama respiratornog trakta – zapušen nos ili curenje, suzenje ili crvenilo očiju i kašalj – kaže dr Olivera Čović Nestorović sa Vojnomedicinske akademije (VMA).

U ovom periodu nezaobilazna tema je alergija na ambroziju, a Nestorovićeva navodi da ta biljka već decenijama predstavlja problem, ali da ju je veoma teško iskoreniti. Česta alergija je i ona na proteine iz kravljeg mleka, koja najčešće nastaje u dečjem uzrastu, ali kao i svaka alergija može da se razvije i kasnije tokom života.

Ukoliko deca imaju veoma intenzivne grčeve koji se ponavljaju tokom određenog perioda, roditelji treba da posumnjaju na alergiju i jave se pedijatru, navodi RTS.

Pomalo nesvakidašnje, ali sve češće su alergijske reakcije na voće i povrće, uglavnom zbog povećanog korišćenja pesticida. Velika količina pesticida, kako ističe, dovodi i do oštećenja sluznice gastrointestinalnog trakta što dodatno otežava posao lekarima da utvrde o kakvoj je alergijskoj reakciji reč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here