Pixabay.com

Kada ste usred jutarnje žurbe, lako je zgrabiti bananu za usput, ali prema rečima doktora, ovo je loša ideja.

Iako se banana smatra zdravim izborom za doručak, jer je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, neki stručnjaci smatraju da je banana manje pogodna za doručak, a razlog je i više nego logičan.

Ako ste u žurbi ujutro, može biti teško uklopiti doručak, ali često zaboravljamo da je ovo najvažniji obrok u danu. U nadi da ćete (barem i formalno) ispoštovati obrok, mogli biste da uzmete bananu da jedete u pokretu. Zgodno je, a i voće, koje je zdravo, zar ne?

Nažalost, prema jednom lekaru, uprkos tome što je puna kalijuma i vitamina B6, kao i činjenici da je bez holesterola i natrijuma, ipak nije poželjna za prvi obrok. Evo zašto.

Stručnjak za ishranu dr Daril Džofti objasnio je da, iako izgledaju kao dobra opcija ujutru, banane nisu dobre za održavanje nivoa energije tokom dana.

“Banane izgledaju kao savršena opcija za ujutru, ali ako bolje razmislite, zaključićete da banane koje se pojedu same nisu najbolja opcija, jer su 25% od šećera i umereno kisele. One će vam dati brz podsticaj, ali ćete uskoro biti umorni i osećati glad. Naravno, važno je uključiti voće i povrće u svoju ishranu, a to ne znači da nikada ne treba da jedete banane. Samo treba da budete sigurni da svoju bananu uparujete sa nečim drugim”.

Dr Džofri je dodao:

“Bez balansiranja ovog doručka od banane sa zdravom masnoćom, mnoge prednosti banane se gube, dok se povećavaju nivoi šećera u krvi.”

Umesto toga, on preporučuje uparivanje banana sa nečim što će neutralisati kiselinu i usporiti metabolizam šećera, što bi trebalo da spreči skok šećera u krvi i kasniji pad. On preporučuje da ga uparite sa nečim drugim, bilo masnim (zdravim mastima) ili začinima. Objasnio je:

“Budući da su banane kisele, moraćete da neutrališete kiselinu da biste imali koristi od kalijuma, vlakana i magnezijuma bez navale šećera”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here