EPA/Ronald Wittek

Poneki primerci “nebeskih ptica” dolaze u raznim bojama i šarenim izdanjima, ali na gotovo 99 odsto svih putničkih aviona u potpunosti preovlađuje bela boja. Razloga ima nekoliko, ali kao i uvek, najvažniji su oni – bezbednosne prirode.

Naime, na beloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i razni ostali problemi koji se mogu dogoditi u slučaju da je avion neispravan, a tako se može najbrže rešiti kvar.

Takođe, bela boja najbolje odbija svetlost i toplotu, što je veoma bitno jer smanjuje zagrevanje aviona. Uz sve to, bela je jedna od boja koju je najlakše primetiti na nebu, u slučaju ružnog vremena. Uz sve to, ovo je i jedina boja koja ne bledi.

Naravno, postoje i ekonomski razlozi, jer je bojenje aviona dugotrajan i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bele zaista ih i nema smisla bojiti. Za bojenje po pravilu treba između dva dana i dve nedelje, zavisno od budžeta kojim kompanija raspolaže.

Uz sve to, istraživanja su pokazala kako je “obojene” avione kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zbog kojih su avioni beli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here