Pixabay.com
Ilustracija

Ovo voće se naziva “zeleno zlato” jer mnogi tvrdi da vredi više i od nafte.

Pored toga, avokadu se neretko pripisuju čudotvorne moći, a potražnja za ovom neobičnom namirnicom svake godine raste.

Avokado se posebno preporučuje ženama u menopauzi, kada dođe do naglog gomilanja kilograma. Iako mnogi misle da je stvar u lošoj ishrani i nedostatku vežbanja, ali zapravo hormonalne promene mogu jednako negativno da deluju na figuru. Kada nivo estrogena i progesterona počne da opada, povećava se rizik od dobojanja na težini.

Jedan srednji avokado ima 234 kalorije, sadrži mansoće, ali to ne znači da ćete se konzumiranjem ove supernamirnice ugojiti. Ovo voće ima savršenu kombinaciju vlakana i masti, a istraživanja ukazuju da ćete nakon konzumiranja avokada dugo biti siti i smanjiće vam se apetit.

U avokadu postoji šećer koji se zove manoheptuloza, a ovaj šećer pomaže u načinu na koji vaše telo koristi insulin – podstiče da se smanji insulinska rezistencija. Dakle, u suštini avokado je savršena kombinacija masti, vlakana i ugljenih hidrata na biljnoj bazi koja signalizira vašem telu da sagoreva više masti.

Ovaj prirodni proces sprečava telo da skladišti više masti. Umesto toga, telo prelazi u režim sagorevanja masti, zbog čega avokado nazivamo “keto namirnicom”.

S druge strane Istraživanje Univerziteta Tafts koje objavljeno u časopisu „Nutrients“ razložilo je rezultate randomiziranog ispitivanja u kom su učesnici jeli avokado svaki dan tokom šest meseci. Na kraju ispitivanja, kod ispitanika je primećen povećan nivo luteina, što je povezano sa kognitivnom funkcijom i pamćenjem.

Trista Best, registrovani dijetetičar, kaže da je avokado toliko koristan zbog količine magnezijuma koju sadrži.

“Magnezijum je vitalan za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tela i važan je za obavljanje mnogih telesnih funkcija”, kaže Best.

Ona dodaje da “jedan avokado sadrži skoro 60 miligrama magnezijuma, što je 15 odsto dnevne preporučene vrednosti ove hranljive materije”.

Kada je u pitanju sastavljanje liste namirnica koje podstiču snagu mozga, namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su generalno na samom vrhu, kaže Best.

Osim što je bogat magnezijumom, avokado je takođe bogat i omega-3 masnim kiselinama.

“Otprilike 60 odsto mozga je napravljeno od masti, a polovina te količine su masti tipa omega-3”, kaže Best.

Ona kaže da je “otkriveno da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne u prevenciji kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i sporog mentalnog opadanja. Mozgu su potrebne omega-3 masne kiseline da bi napravio nervne ćelije, koje su od vitalnog značaja za pamćenje i sposobnost učenja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here