Kosovo online
Miloš Zeman

Bivši češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocenio da taj postupak predstavlja “sramotu”.

U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom “Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini” u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku “državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom”.

Zeman je ponovio da priznanje “Kosova predstavlja opasan presedan” jer “velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno menjaju postojeće granice”, objavljeno je na sajtu Voice of Europe.

On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

– Nećemo učiniti svet boljim ako zatvorimo oči pred problemima i pretvaramo se da oni ne postoje ili da su nestali. Slučajevi Kosova i Ukrajine uče nas tome kako supersile mogu da budu nepopustljive kada se radi o njihovim interesima. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde – naglasio je Zeman.

Konferencija u organizaciji Instituta za geostrateške studije Geopolitikon u Pragu okupila je ugledne političare i zvaničnike, a organizator, politikolog Milutin Iljić rekao je da je uloga NATO na KiM otvorila Pandorinu kutiju.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here