Zemljama SFRJ preti dužničko ropstvo

0

Foto: Ilustracija
 

”Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi evra, dok je pre raspada Jugoslavije iznosio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mere”, piše list.

 

”Dnevnik” navodi da je trenutno rekorder u javnom dugu Slovenija sa 28,8 milijardi evra, ali je bruto domaći proizvod (BDP) najveći od svih tih država, tako da ima mogućnost da ga otplati. Na drugom mestu je Hrvatska s dugom od 28,7 milijardi evra. Sledi Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi evra ili 63,3 odsto BDP-a.

 

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je ove nedelje da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio je 20,507 milijardi evra, što je 62,3 odsto BDP-a. U martu je javni dug povećan za 109 miliona evra. BiH ima javni dug od 5,5 milijardi evra, Makedonija od 2,7 milijardi evra i Crna Gora od 1,7 milijardi evra.

 

Saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović izjavio je da zemlje bivše Jugoslacije polako tonu u dužničku krizu jer je raspad bivše države ”destruktivno uticao na industriju, proizvodnja je smanjena i značajno je pala konkurentnost u privredi i preduzećima”.

 

”Tržišta u Aziji i Africi su izgubljena”, zaključuje je Đogović, a prenosi slovenački ”Dnevnik”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here