Pexels.com

Američki naučnici su otkrili da gubitak samo 90 minuta sna svake noći povećava insulinsku rezistenciju kod žena.

Tada ćelije tela ne reaguju pravilno na insulin koji telo proizvodi, hormon koji reguliše šećer u krvi, inače poznat kao glukoza. Efekti su bili još jači kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

– Tokom svog života, žene se suočavaju sa mnogim promenama u svojim navikama spavanja zbog porođaja, odgajanja dece i menopauze. Tokom dužeg perioda, stalni stres na ćelije koje proizvode insulin može da izazove problem, koji na kraju dovede do dijabetesa tipa 2 – ističe glavna autorka studije profesor Mari-Pjer Sant-Onž sa Univerziteta Kolumbija.

Nalazi objavljeni u časopisu „Diabetes Care“ pokazuju da čak i blagi nedostatak sna, koji traje samo šest nedelja, izaziva promene u telu koje povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U studiji je učestvovalo 38 zdravih žena, od kojih je 11 bilo u menopauzi. One su uobičajeno spavale najmanje sedam i po sati, ali su za potrebe studije to smanjile na oko šest sati tokom šest nedelja. Žene su praćene uređajima koji se mogu nositi, a istraživači su merili insulin, glukozu i telesnu masnoću.

Studija je otkrila da je nedostatak sna povećao nivo insulina za više od 12 procenata ukupno, a za više od 15 procenata među ženama u premenopauzi. Insulinska rezistencija se povećala za skoro 15 procenata ukupno, a za više od 20 procenata među ženama u postmenopauzi.

– Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li više sna može poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 – zaključila je profesorka Sant-Onž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here