Tanjug
Priština

SAD su iz Beograda pozvale Kosovo na suspenziju takse za robu koja dolazi iz Srbije, piše Zeri u tekstu posvećenom porukama sa Beogradskog bezbednosnog foruma.

Govoreći u glavnom gradu Srbije, Dejvid Kostelančik, zamenik izaslanika američkog izaslanika za Zapadni Balkan, Metjua Palmera, rekao je da bi buduća vlada na Kosovu trebalo da nastavi dijalog, a da je strateški prioritet za SAD postizanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

– SAD se nadaju i očekuju od stranačkih lidera da će brzo formirati vladu i krenuti dijalog, i da će biti spremni za suspenziju takse, koja je zaustavila proces – rekao je Kostelančik.

Zeri naglašava da je on, sa druge strane, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova i prepreke za članstvo u međunarodnim organizacijama, pošto je ocenio da oni podrivaju postizanje rezultata u dijalogu.

Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica EU, u vreme kada su Srbija i Kosovo započeli dijalog, rekla je danas u Beogradu da pre osam godina nisu tražili od Beograda da prizna Prištinu, niti je dijalog ugrozio suverenitet Kosova.

– Želeli smo da preduzmemo akcije koje će ljudima olakšati život. Ali sada je vreme da se sva pitanja što pre reše na dobrobit ovih zemalja. Lideri obe zemlje ne bi trebalo samo da očekuju akcije od Brisela, već i da sami unapređuju ovaj proces – poručila je Ešton.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here