Pečurke su namirnice koje su ukusne i dobro se slažu uz čitav niz različitih specijaliteta, a mogu i da se jedu samostalno. Međutim mnogi ih nakon ljuštenja operu. Kuvari vam ipak poručuju da to ne radite…

Iako su  pečurke kad aih kupite gotovo uvek kupite sa crnim mrljama i naslagama prljavštine, sasvim logično je da ih dobro operemo i očistimo.

Ipak, zanimljivo je da postoji pravilo koje kaže da je voda najveći neprijatelj pečuraka. Navodno će je upiti i pretvoriti u mekanu masu bez ukusa.

Kada se pokvase pečurke je gotovo nemoguće potpuno osušiti, pa je samim tim manja verovatnoća da će tokom prženja poprimiti lepu zlatnu boju i dostići potrebnu hrskavost.

Ako ih još i operete, pa ih čuvate u kesi ili plastičnoj posudi u frižideru – tek će tada postati sluzave i bezkusne. Zato čak i najbolji kuvari sveta imaju zlatno pravilo: suve pečurke su ukusne pečurke!

“Pečurke ne morate da perete. Ljudi misle da su te crne mrlje prljavština, ali to je zapravo treset mahovina i ona se pasterizuje tokom pripreme”, objašnjava Lori Harison sa Američkog instituta za pečurke.

Kuvari smatraju da voda svakako neće očistiti pečurke, već će one samo apsorbovati istu. Zato, ako je već neophodno očistiti ih koriste malu četku u te svrhe ili ih pažljivo obrišu tankom pamučnom krpom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here