ZRILIĆ

0

Selo Nuglašica nalazi se u Livanjskom polju i zauzima oblast Malog Ždralovca ili Donjeg polja. Zrilići u Nuglašici su poreklom iz Civljana, kod Vrlike, i slave Jovanjdan. I među srpskim prezimenima u Bosni (po šematizmima pravoslavnih eparhija), zabeleženi su kao "jovanjštaci", krajem 19. veka u selu Vrbici kod Livna, a sa slavom Sv. Vasilije u Sanici i Ključu.

Bilo nam je čudno da se kod ovako malog broja porodica sa relativno retkim prezimenom, raspoređenim na isto tako malom prostoru, pojavljuju dve slave. Uvidom u literaturu okolnih oblasti konstatovali smo da u oblasti Bravskog polja, u zapadnoj Bosni, ima Zrilića sa slavom Vasilijevdan, doseljenih početkom 20. veka od Ključa, iz sela Plamenac.

M. Karanović ih nalazi u Pounju, u selima Vrbovsko i Johovica, kao katolike iz Cetingrada, odnosno sa Korduna. I jedni i drugi su se doselili posle austrijske okupacije Bosne. U Uncu, Karanović beleži Zriliće uzgred, uz istorijat jedne druge familije, Kljajića, poreklom iz iste oblasti Livna odakle su i Zrilići naših čitalaa, ali ovi slave Vasilijevdan, kao i jedan drugi ogranak Zrilića.

 

Prema tom zapisu, tri brata Kljajića su se, zbog sestre, zamerila Turcima i morala da se isele. Pošto je jedan od njih beše kljast, ostavili su ga kod suseda i prijatelja Zrilića-Pavkovića, u ličkim Osrecima.

 

 

Ako pretpostavimo da je prvobitno, staro prezime Zrilića bilo Pavković, onda je čitava priča jasna. Naime, M. Radeka među pravoslavnima u Gornjoj krajini (Lika, Gacka, Krbava, Banija, Kapelsko, Kordun) ne navodi Zriliće, već samo Pavkoviće i to sa slavama Vasilijevdan, Jovanjdan, Đurđevdan, Nikoljdan, kao i rimokatolike.

 

U "Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije", Pavkovići su zabeleženi pred Prvi svetski rat u Dugopolju (Srb), u Jošanima (Udbina), Krbavici, Osrecima (Srb), i u Suvaji i Vrelu (Zrmanja). Izgleda da su upravo ovde, u Osrecima u Lici i dobili nadimak Zrilić kao što je to Karanović zabeležio u Uncu.

Samo prezime Zrilić očigledno je nastalo prema nadimku, ili zbog razrokosti, ili zato što su neki predak lepo pevao, poput "zrikavca", pa su ga prozvali Zrile!

 

Prezime Pavković potiče iz Crne Gore, iz Bjelopavlića, gde postoje i selo i familija Pavkovića, koji su tu živeli još u vreme Ivana Crnojevića kada su ovde imali katune. Mnogi od njih su se iselili još u 16. veku, a ima ih i dosta naseljenih oko Podgorice, po Boki i u Hercegovini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here