Žurka na Drini

0
Youtube/Lokalne novine
Drinska regata

Ljubitelje plovidbe rečnim vodama prve subote avgusta prošle godine mogli su samo da se sećaju ranijih regata Drina je samo jedna i žale što zbog korone ne mogu na novo druženje, ali su zato ove imali puno srce jer su ponovo zaplovili smaragdnom vodom. Mada virus još gostuje u ovim krajevima, vesela gomila spustila se niz Drinu i plovila 17 kilometara od Malog Zvornika do Žićine plaže u Banji Koviljači.

Petnaesta regata dobila je pratnju u vidu čistog, plavog neba, sunčanog dana, sa oko 30 stepeni i uslovima idealnim za plovidbu. Mada na pola sata pre starta nije tako delovalo, ipak se niz reku otisnulo oko 150 plovila različitih gabarita i izgleda, od kajaka jednoseda, do gumenih i ostalih nešto većih čamaca u kojima je bilo regataša dovoljno za fudbalski tim.

Start uz zvuke trube

Pre nego što su prešli prvi metar neki su već naložili roštilj, a gajbice osvežavajućeg pića sa i bez procenata alkohola bile su blagovremeno spremljene za konzumiranje tokom gotovo četiri sata plovidbe. Kao i minulih godina, na plovidbu se krenulo u 10 sati kod malozvorničkog hotela Rojal Drina, a nešto niže ubrzo su se konvoju čamaca pridružili i regataši iz Zvornika (Republika Srpska), koji će oko 14 sati mahnuti prijateljima na Žićinoj plaži i iskrcati se nešto niže, na Šepku.

Pre nego što je regata, praćena veselim povicima, zvucima truba i muzike s razglasa, zaplovila, gradski menadžer Loznice Dejan Stalović dao je znak da se pođe na put. Kako je ocenio, ova regata je pravi “praznik na vodi” i nova prilika da budu predstavljeni turistički potencijali prvenstveno reke Drine, ali i ostalih kojima se ovaj deo Podrinja može pohvaliti.

Regata je i ovog puta za učesnike bila besplatna, a svi koji su se na startu prijavili da prihvataju pravila regate automatski su bili osigurani.

– Dan je kao stvoren za plovidbu i druženje na reci. Ovo mi je šesti put da učestvujem i nadam se da će biti dobro kao i do sada. Bitno je da nas vreme posluži i da spust bude miran. Prošle godine nismo mogli da plovimo i jedva smo čekali ovaj dan – kazao je Lozničanin Mitar Marković, kapetan čamca s četvoročlanom posadom.

Ekološka svest

Čamci su na Žićinu plažu počeli da pristaju oko 14 sati, a onda je nastalo bučno prepričavanje dogodovština s plovidbe i nadoknada izgubljene energije jer je tu, već po tradiciji, učesnike čekao vojnički pasulj. Kapetan regate Milan Nedeljković, član Gradskog veća Loznice, na cilju je rekao da je ovo bila jedna od najmasovnijih do sada i da je protekla u “najboljem redu”.

– Imali smo blizu 300 plovila i više od 2.000 ljudi u njima i sve je proteklo kako se poželeti može. Prezadovoljni smo, učesnici su pokazali visoku ekološku svest i to je bitno, da uživamo u ovoj reci i očuvamo je za naredne generacije – kazao je on zadovoljan plovidbom.

Još jedna regata uspešno je završena, a organizatori i meštani s obe obale su ponovo pokazali da je Drina reka na kojoj se treba družiti, da ona nije granica i obećali su da će sledeće prve avgustovske subote okupljanje biti još masovnije i veselije.

Brazilski štoper došao treći put

Među regatašima bilo je svih uzrasta – od dece do veterana koji reku poznaju kao svoj džep – a na Drinu je iz Beograda stigao Fabio da Silva, brazilski štoper koji je nekada bio igrač Crvene zvezde. Igrao je i za Rad i Napredak, a onda se oženio Beograđankom i ostao u prestonici.

– Fudbal me doveo u Srbiju gde imam mnogo drugova pa sam s nekima došao i na ovu regatu. Ovo mi je treći put i nadam se da ću dolaziti svake godine. Drina je stvarno mnogo lepa reka, malo jeste hladna ali nema veze, uz dobro društvo brzo se zagreješ. U odnosu na brazilske reke, razlika je u veličini (tamo su reke ogromne) i temperaturi vode. U Brazilu bude i do 30 stepeni, a ovde je baš voda hladna, ali je mnogo lepa. Uživam i nadam se još jednoj lepoj plovidbi do cilja – priča Brazilac ne skidajući osmeh s lica.

Biser lozničkog kraja

– Naša regata je međunarodna jer je Loznica organizuje zajedno sa gradom Zvornikom (RS) uz saradnju s Malim Zvornikom i MZ Banja Koviljača. Sve službe su tu, spasioci, vojska, policija, Hitna pomoć jer nam je bezbednost učesnika najvažnija. Svi čamci su dobili kese za odlaganje smeća jer nam je očuvanje lepote Drine izuzetno važno. Ova reka je biser lozničkog kraja, Srbije i Evrope i želimo da je sačuvamo – rekao je gradski menadžer Loznice Dejan Stalović on uoči plovidbe.