10. Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu

0

Lepota Šumadije: Gornji Milanovac

 

Marković je laureatu Saši Marjanoviću (Srbija) svečano uručio nagradu, koji je gran pri osvojio za crtež pod nazivom "Pisac".

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić rekao je da je od prvog bijenala sadržaj ove manifestacije ostao isti, a da se svake godine povećava broj umetnika i priloženih radova.

Posle 20 godina ovo je postala prestižna manifestacija sa prepoznatljivim kvalitetom, konstatovao je Marušić.

Nagrade

 

Međunarodni žiri, kojim je predsedavao Mekenzi, dodelio je prve nagrade u devet kategorija.
Za slikarstvo je nagrada uručena Dženiji Čef (Nemačka), za grafiku Marku M. Dragiću (Srbija), za skulpturu Tomislavu Todoroviću (Srbija), za crtež Fatmiru Zajmi (Srbija), za sakralnu umetnost Jensu Balkertu (Švajcarska), za fotografiju Maji Milanović (Srbija), za intermedij Stini Persdoter (Švedska) i za video Niklasu Halbergu (Švedska).

U žiriju su bili i istoričar umetnosti iz Soluna Teodor Markoglu, profesor Zoran Todović (Novi Sad), istoričarka umetnosti Dragana Palavestra (Beograd) i profesor Žarko Vučković (Fakultet umetnosti, Univerzitet u Prištini).

Predsednik žirija dr Rolf Kulc Mekenzi iz Berlina je potvrdio odličan kvaliltet pristiglih radova i dodao da je jedna od vrednosti izražavanja kroz mali format, što umetnik celokupnu ideju mora da prikaže na maksimalnim dimenzijama 10×10 santimentara.

Mekenzi je, međutim, uočio da manifestacija nije poznata u svetu koliko bi trebalo da bude.

Glavnu postavku bijenala čini izložba na kojoj se predstavilo 619 autora iz 38 zemalja sa 948 minijatura.

Poznati srpski slikar Vladimir Veličković je ovogodišnji počasni gost bijenala, a izložba, omaž umetniku koji stvara već više od cetiri decenije u Parizu otvorena je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra na kojoj se on predstavio serijom malog formata.

Prateća izložba prvonagrađenih radova sa svih prethodnih bijenala, uključujući dokumentarni pregled, otvorena je za posetioce u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here