commons.wikimedia/Ksbrown
Kivi

Da biste izbegli visoki krvni pritisak, treba jesti hranu sa niskim procentom soli.

Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Ovih sedam namirnica bogato je kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak.

1. Beli pasulj

U pasulju se nalazi znatna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluju na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete jesti u obliku variva, od njega praviti čorbe, dodavati ga salatama ili pripremiti pire.

2. Obični jogurt

Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih sosova za salatu i mesna jela.

3. Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg u voćnim salatama.

4. Breskve

Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže ili od njih pripremite smutije.

5. Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. To egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite je u zamrzivaču i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidansa, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.

7. Brokoli

Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.

1 COMMENT

  1. Zaboravili ste onu glavnu – brusnicu !! Sušena ili sirova (ali NE kandirana) snižava pritisak za 10-ak minuta. Treba izgrickati onoliko koliko stane u dlan i krvni pritisak se brzo vraća u normalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here