Na udaru najmlađi migranti

0

Ovde potpis

U više mesta ove pokrajine od jeseni 2012. organizuju se skupovi roditelja na kojima se razmenjuju mišljenja i iskustva. Do sada je u 11 gradova učešće uzelo 1.500 roditelja. Razgovori se organizuju u stanovima pod rukovodstvo stručnog moderatora. Stanovi su pogodni i zbog toga što svaki domaćin okupi sledeću grupu zainteresovanih pa se mreža delovanja širi.

 

Adresa za pomoć

Pokrajinski zavod za zaštitu omladine (Die Jugendsćuz Niedersaćsen) roditeljima nudi brošure sa savetima o pravilnom korišćenju medija.
Informacije mogu da se dobiju na telefonima 0511 85 87 88 i 85 30 61 ili na internet adresi www.elterntalk-niedersachsen.de

Ministarstvo za socijalu ovaj projekat godišnje dotira sa 115.000 evra, a do sada su u Hanoveru stručno osposobili sedam, a u celoj pokrajini čak 47 moderatora. Tri četvrtine roditelja su migracionog porekla pa su i moderatorke žene migracionog porekla, ili su već učestvovale u realizaciji integracionih projekata.

Jedna runda razgovora traje dva sata. Teme mogu da glase: koliko dete dnevno može da se igra na kompjuteru? Kada igrica postaje problematična? Šta dete najčešće traži na internetu?, a pitanja se često odnose i na kontrolu mobilnih telefona, naročito ako imaju pristup internetu.

Posebno česta pitanja su vezana za opasnost određenih i određivanje povoljnih internet tstranica, i kako to klasirati prema godinama starosti.

U diskusiji i razmeni iskustava mogu da učestvuju roditelji i koji dobro ne vladaju nemačkim jezikom jer je informativni materijal štampan na nemačkom, ruskom, arapskom i turskom, a po potrebi i na drugim jezicima ako se oformi veća grupa zainteresovanih roditelja.

– Kada smo pogledali i videli da naš osmogodišnji sin Guglu postavlja pitanja šta znači seks, suprug i ja seli smo za sto i detetu zajednički objasnili – rekla je Gulden Kalici, moderatorka, a prenosi hanoverski Algemajne cajtung koji je ovih dana pisao o zaštiti dece od medija.
 

Opasnost

– Internet za decu može da bude ne samo štetan već često i veoma opasan. Na društvenim mrežama decu obmanjuju i zloupotrebljavaju, pa i ucenjuju. Roditelji moraju budno da paze šta deca traže i s kim komuniciraju. Postoje i određeni filter programi (njnjnj.jugendsćuzprogram.de) koji su besplatni – kaže Dalibor Prokić, internet stručnjak iz Soltaua u Donjoj Saksoniji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here