TOO Bačka Topola

Bačka Topola u Vojvodini ima prelepu oazu zvanu Zobnatičko jezero, koja, ako niste znali, može biti dobra zamena za more. Šljunak na obali, voda topla, bistra i čista u kojoj se kupate s labudovima, zvuči primamljivo, zar ne? A u pauzama kupanja, možete posetiti etno kuće, kaštele, muzeje, crkve…

Bačka Topola ima četiri veštačka jezera na kojima je dozvoljen sportski ribolov, a samo na Zobnatičkom (Bačkotopolskom) postoji uređeno kupalište. Jezero je i stanište za 148 vrsta ptica, pa otud pomenuti labudovi. Šetajući pored jezera, na svega par metara od obale za oko zapada stara vetrenjača.
Nezaobilazna gradska atrakcija je i dvorac (kaštel) Kraj, koji je 1804. izgradio baron Pal Kraj. Tada jedina spratnica u naselju, danas je Gradski muzej. Na imanju Krajovih je 1906. izgrađena fascinantna katolička Katedrala, u vezi sa kojom postoji zanimljiva priča. U okolini grada, Bačkotopoljani “za videti” preporučuju Panoniju, Zobnaticu i banju Pačir dok ljubitelji “pića bogova” mogu da uživaju u vinima Telečke visoravni, poznate po vinima iz XVII veka.
– Pored Konjičkih igara, Sarmijade, Seljačke olimpijade i dana hleba, od manifestacija izdvajamo “Na krilima detinjstva” – druženje dece na Panoniji. Okuplja oko 2.500 mališana iz Srbije, okolnih zemalja i dijaspore, koji sa srpskim pesnicima kroz igru i pesmu slave najlepše doba. Bude predivno – ističu u TOO Bačka Topola uz žaljenje što su sve manifestacije ove godine otkazane zbog pandemije. Inače, na teritoriji ove opštine zajedno živi više od 20 nacija koje neguju svoju kulturu i običaje, a taj suživot različitosti je uvek zanimljiv za videti.

Polednja vetrenjača 

Krajem XIX veka, ovde su funkcionisale četiri vetrenjače, a danas postoji samo jedna, Bačkotopolska. Tipična vojvođanska vetrenjača sa četiri etaže, od 1987. funkcioniše kao muzej i spomenik mlinskoj industriji kraja.

Srce u temelju 

U temelje Katoličke katedrale (crkve Bezgrešne Device Marije), izgrađene na imanju Krajovih,  ugrađeno je srce Pala Kraja, doneto u srebrnoj kutiji iz Pešte gde je poginuo. Na Katedrali se nalazi i ploča sa natpisom – Počivaj među svojima. Impresivna crkva je inače najviša u jugoistočnoj, a druga po visini u Evropi i može da primi 5.000 ljudi.

Kopito-muzej 

Poznata po ergeli sa tradicijom dugom dva veka, Zobnatica je centar konjičkog sporta gde gosti mogu da posete muzej konjarstva, sagrađen u obliku kopita. Posetiocima se nudi i turističko jahanje, škola jahanja i vožnja fijakerom. Kaštel porodice Terei danas je preuređen u hotel, a tu je i hotel Miznah sa 4 zvezdice.

Zavičajna kuća 

Sagrađena 1843. sa zidovima od naboja i pokrivena trskom, Zavičajna kuća je tipična panonska trodelna kuća, opremljena nameštajem sa kraja XIX i početka XX veka.

Panonija 

Treća najviša tačka u Vojvodini je park-šuma Panonija gde se nalazi kaštel porodice Falcione, koji je svakodnevno otvoren za posetioce. Oaza mira, idealna za šetnju i rekreaciju.

Roze voda

Lekovita voda banje Pačir preporučuje se za lečenje stanja posle povreda, kožnih bolesti-psorijaza i reumatskih oboljenja, a ublažava visok pritisak i stresna stanja.Voda je slana, topla i ima neobičnu roze boju.

Jedinstvena radionica 

U Kolarsko-kovačkoj radionici prikazan je rad kovača i kolara, bačkotopolskih zanatlija, koji su bili veoma cenjeni širom južnog oboda Panonske nizije. Radionica je pod zaštitom države.

Fudbalska TSC akademija

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu na fudbalskoj TSC akademiji mogu videti najmodernije fudbalsko carstvo Srbije gde treniraju razni uzrasti, a imaju i školu fudbala.

Kako stići?

Koordinate: 45°48’32” SGŠ, 19°38’06” IGD
Granica s Mađarskom – Bačka Topola 41.6 km (Kelebija), 53.5 km (Horgoš) 
Beograd – Bačka Topola 157 km
Bačka Topola – Pačir 22.8 km, Panonija 12 km, Zobnatica 5 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here