Olimpijske igre u Tokiju počele su izuzetno uspešno za sportiste sa tzv. Kosova pošto je Nora Đakova u finalnoj borbi uspela iponom da savlada Saru-Leoni Sisik u kategoriji do 57 kilograma težine i osvoji novo, drugo zlato za svoju zemlju. 

Ona je u prvoj borbi na putu ka završnici vazarijem savladala Sane Verhagen iz Holandije, da bi potom u četvrtfinalu iponom dobila Kaju Kajzer iz Slovenije. I polufinalu je ponovo imala nešto više problema, pošto se Cukasa Jošida iz Japana pokazala kao jako nezgodna, no Nora je i nju dobila vazarijem, da bi u već pomenutoj završnoj borbi drama izostala.

Uspeh Nore Đakove ne treba previše da čudi. Reč je o bronzanoj sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva održanog u Budimpešti, kao i zlatnoj sa Evropskog prvenstva iz 2018. godine u Tel Avivu. Pored toga, ima tri bronze na kontinentalnim prvenstvima uz mnogobrojne medalje na IJF Gren-slem turnirima i IJF Gran-priju, kao svetskom Mastersu.

Rođena je u Đakovici, odakle joj potiče prezime, a trener joj je Driton Kuka. Visoka je 165 centimetara, a teška tačno 57 kilograma. Zlato koje je donela tzv. Kosovu, pomoglo je južnoj srpskoj pokrajini da se popne na sedmo mesto na tabeli medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here