pixabay.com

Na Zemlji trenutno živi nešto više od 7,9 milijardi ljudi. A šta bi se sa Zemljom dogodilo da svi nestanu u istom danu?

Odgovor na ovo pitanje dao je sajt What.if još 2018. godine. Kada pogledate video, pitaćete se koliko je čovek, zapravo, potreban Zemlji.

Dan nestanka ljudi i dan posle

Svet bi odmah ostao bez električne energije. Stale bi sve elektrane, vetroparkovi, nuklearna postrojenja bez nadzora ljudi. Narednog dana kompjuteri bi automatski isključili pogone u nuklearnim elektranama. Ali, nuklearna katastrofa bi tek bila malo odložena…

Posle tri dana

Londonski Big Ben, bi poslednji put otkucao i zazvonio, jer je programiran na tri dana. Ulice bi bile pune životinja, a one koje su zatočene bi probale da se izbave ili bi umrle od gladi.

Nakon 10 dana

Za deset dana popustili bi sigurnosni sistemi u nuklearnim elektranama i pokrenule bi se lančane eksplozije, oslobadila bi se toksična radijacija širom planete. Životinje koje žive u pogođenim zonama bi uginule. Ali, druge životinje bi preživele. Stoka i domaće životinje bi se povukle u planine, pacovi, miševi i drugi glodari bi gospodarili gradovima.

Nakon nekoliko godina

Gradovi bi počeli da liče na scene iz filmova fantastike. Zapušteni i zarasli. Ali, radijacija bi se raščistila, a vegetacija bi počela da raste po ulicama i zgradama. Na napuštenim zgradama, raslo bi drveće i biljke. Mahovina bi prekrila mnogo građevina.

Nakon 30 godina

Za 30 godina sateliti koje smo lansirali da istražuju svemir vratili bi se na Zemlju. Ali, ne bi bilo nikog da pokupi podatke sa njih. Građevine bi se urušavale, a obale pojedinih gradova bi prekrila voda. Napušteni, potonuli brodovi, postali bi koralni grebeni i dom za morski svet.

Posle 40 godina

I bez nas, globalno zagrevanje nastavilo bi se još 40 godina. Temperatura bi rasla. Ali, priroda bi se oporavljala.

Nakon 60 godina

Za 60 godina morski život bi se oporavio.

Nakon 150 godina

Priroda bi se vratila u prirodno stanje. London bi postao močvara, u Vankuveru bi se iz snega i leda izdizali kosturi visokih zgrada, Las Vegas bi bio pustinja.

Nakon 500 godina

Nakon 500 godina šume bi postale zdravije nego što su bile u poslednjih 10.000 godina, a priroda bi izbrisala svaki trag ljudskog postojanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here