pixabay.com

“Koliko god odugovlačenje formiranja Saveta ministara šteti svim narodima i entitetima, toliko i dokazuje da je BiH nemoguća država, što više pogađa Bošnjake koji verovatno računaju da će time isprovocirati neku intervenciju Zapada, smatra profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Kecmanović je izjavio da je reč o kalkulacijama iz vremena devedesetih godina prošlog veka, u kojima su se Bošnjaci i tada grdno preračunali.  On smatra da krizu u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH nije svesno izazvala bošnjačka politička elita.

– Poznata mi je procena da lider SDA Bakir Izetbegović mora da zateže dok mu ne produže mandat u stranci. Ali, on nije šef SDA po izboru, nego po feudalnom nasleđu. U percepciji Alijinih sledbenika, SDA je Bakirova babovina i on nema razloga da brine o nekom protivkandidatu. Uzrok krize i krajnji cilj su mnogo ozbiljniji i nemaju isključivo lokalnu inspiraciju – rekao je Kecmanović za “Glas Srpske”.

On je naglasio da je širenje NATO-a na zapadnom Balkanu pri vrhu agende hladnoratovske strategije SAD i da se spotiče jedino na srpskim zemljama – Srbiji i Srpskoj, koje žele da budu vojno neutralne.

– Bošnjaci u NATO po svaku cenu hoće novog zaštitnika jedinstvene BiH. Malo je primećeno da su se u sporazumu, kome je rok istekao 5. septembra, oni saglasili da OHR ode iz BiH samo da bi im prošao MAP. Nude i da to bude samo civilni deo i da u tome BiH prati Srbiju koja je, navodno, otišla dalje u saradnji sa NATO – dodao je Kecmanović.

Govoreći o izjavi specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera da “Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se menja”, Kecmanović je naglasio da u Dejtonskom sporazumu nigde ne piše da je “zamišljen kao okvir koji se menja”.

– To što je bračni par Klinton smatrao da je njihov službenik Ričard Holbruk skrojio Dejton, pa oni mogu da ga prekrajaju kako hoće, stvar je sile, a ne međunarodnog prava. SAD su i danas supersila, ali ne i jedina. Tu su sada i Rusija i Kina. Palmerova izjava je samo reciklirana priča o “duhu Dejtona” i pripada inerciji u Stejt departmentu, ali je treba uzeti veoma ozbiljno, jer on otvoreno najavljuje dalju reviziju ovog sporazuma – rekao je Kecmanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here