Pexels.com

Kako pobediti nesanicu koja je problem velikog broja ljudi, savetuje stručnjak Keti Grifin koja predlaže tri zlatna rešenja za insomniju. San je izuzetno važan za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja, a ogroman broj ljudi pati od insomnije i nedostatka kvalitetnog sna. Neki se bude uvek u isto vreme, neki ne mogu ni da zaspe, a nekima anksioznost prekida spavanje.

Postoji dosta saveta kako da pobedite nesanicu, poput preporuka da ne koristite mobilni telefon pre spavanja, da imate dnevnu rutinu, da vežbate tokom dana i da budete oprezni sa popodnevnom dremkom.

Međutim, ako imate problem sa spavanjem jer morate da rešite određenu stresnu situaciju, stručnjak objašnjava kako da “upravljate svojim haosom” pa da samim tim i lakše zaspite.

Osnivač “Thera-Sea” Keti Grifin kaže da spavanju treba da pristupimo kao deca pa da pred odlazak u krevet sledimo sledeće korake: smirivanje, odlaganje igračaka – u slučaju odraslih telefona ili laptopa, prigušivanje svetla, kupanje, čitanje lagane priče i toplo piće bez kofeina, piše “Stylist”.

A ukoliko morate da obavite težak razgovor sa prijateljem, članom porodice, kolegom ili partnerom, odložite ga do jutra.

– Ne očekujte da imate jednočasovni telefonski razgovor, a da zatim odete u krevet i budete opušteni, to nije moguće. Vaš um, srce i adrenalin će se utrkivati, a to znači da nećete dobro spavati i da ćete se sutradan osećati užasno, sa situacijom koja vam je i dalje na umu – objasnila je Keti Grifin.

Naravno, ne možemo uvek da kontrolišemo stresne situacije i da odlažemo suočavanje sa njima. Ako moramo da ih razrešimo uveče, Keti savetuje da nakon toga radimo vežbe disanja, priuštimo vruću kupku ili medititiramo. To rešava problem nesanice.

Ukoliko ne možete da se rešite misli o problemu, zapišite ga. To je treći zlatni savet Keti Grifin pored rutine u koracima koje je predložila i prvog načina odlaganja stresa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here