Antimon truje njive i ljude

0

Zbog pucanja brane, izliva se jalovina iz odlagališta prerađene rude antimona (Foto: Ilustracija)
 

Informativna služba Tima za zaštitu životne sredine od opasnih materija Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici o tome je obavestila javnost i Republički štab za vanredne situacije. Toksična masa formirala je "sivu reku" koja ugrožava životnu sredinu u slivu Korenite, pritoke Jadra koji uvire u Drinu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović saopštio je da su o incidentu obaveštene nadležne inspekcije i Zavod za javno zdravlje, a da je u međuvremenu lozničko JP Grad počelo radove u pokušaju da, koliko je moguće, sanira jalovište. Pokušaje sanacije otežava natopljeno i teško pristupačno zemljište.

 

Član Gradskog veća Loznice i Štaba za vanredne situacije zadužen za zaštitu životne sredine i opasne materije Dragoslav Dobrić kaže da su urušeni drenažni sistemi i kolektori koji su ispod jalovišta sprovodili vodu sa planine Boranje tako da se sada preliva preko jalovišta i sliva ka reci Koreniti.
 

Spas iz Bora

U Krupnju boravi i tim RTB Bor, jedini u Srbiji obučen za ovakve situacije. Očekuje se da oni vlasniku rudnika, šabačkom Farmakomu, pomognu u sanaciji drenažnog sistema i brane.

– Pukla je manja brana jalovišta, a posebnu opasnost predstavlja to što voda ugrožava i gornju, veću branu. Strahujemo da ne pukne i ta brana. Problem je što sada preti i voda koja je ispunila stare rudne jame koje su počele da se urušavaju. U ovom trenutku stanovništvu ne preti neposredna opasnost. Međutim, pretrpeli su veliku, trajnu štetu, jer je za dekontaminaciju poljoprivrednog zemljišta potrebno mnogo vremena – kaže Dobrić.

On je naveo da je Korenita, duga 22 kilometra, uništila obale i napustivši korito počela da meandrira preko poljoprivrednog zemljišta, a mulj koji nanosi sigurno je pun antimona i drugih teških metala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here