EPA/Miriam Alster
Predsednik SAD Džozef Bajden

Amerikanci arapskog i muslimanskog porekla kritikuju reakciju predsednika Džoa Bajdena na rat između Izraela i Hamasa, tražeći od njega da učini više da spreči humanitarnu krizu u Gazi ili bi u suprotnom mogao da izgubi njihovu podršku na izborima 2024. godine.

Brojni Amerikanci arapskog porekla optužuju Bajdena da nije dovoljno učinio za humanitarni prekid vatre uprkos tome što Palestinci stradaju bežeći od izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, reklo je više od deset profesora, aktivista, članova zajednice i administrativnih zvaničnika, piše Rojters.

Rastuća frustracija mogla bi da utiče na Bajdenov reizbor u trci u kojoj će mu najverovatniji protivnik biti bivši predsednik Donald Tramp.

U Mičigenu arapski Amerikanci čine pet odsto glasača

– U Mičigenu, koji ponekad glasa za demokrate, a ponekad za republikance, arapski Amerikanci čine pet posto glasača. U saveznim državama poput Pensilvanije i Ohaja koje su podjednako naklonjene za obe stranke, arapska podrška je od 1,7 do 2 posto – ističe Džim Zogbi, predsednik Arapskog američkog instituta.

Bajden je osvojio Mičigen sa 50,6 posto glasova 2020. godine, dok je Tramp u toj saveznoj državi dobio 47,8 posto glasova, Pensilvanija je bila za Bajdena sa 50,01 posto glasova, a za Trampa je glasalo 48,84 posto, sa razlikom od manje od 81.000 glasova.

Malo je verovatno da će arapski i muslimanski Amerikanci podržati Trampa, ali mogli bi da apstiniraju i ne glasaju za Bajdena, kažu neki aktivisti.

– Mislim da će ga to koštati Mičigena – rekla je Lejla El-Hadad, književnica i aktivistkinja iz Gaze sa adresom u Merilendu.

Abdulah Hamud, prvi arapski gradonačelnik Dirborna u Mičigenu, koji je dom najveće američke muslimanske zajednice po broju stanovnika, kritikuje Bajdena što nije osudio potez Izraela koji je isključio vodu i struju za više od dva miliona Palestinaca u Gazi.

“Ništa nas nije moglo pripremiti na potpuno brisanje naših glasova i potpunu tišinu onih koje smo izabrali da nas štite i predstavljaju”, napisao je na X-u. “Članovi naših porodica zarobljeni u Gazi su izignorisani, naši pozivi na prekid vatre zagušeni ratnim bubnjevima”, dodao je.

“Genocid koji cilja celu palestinsku populaciju”

Izraelsko bombardovanje Gaze “sada se graniči sa genocidom koji cilja celu palestinsku populaciju”, objavila je CAIR, najveća muslimanska grupa za zaštitu ljudskih prava u SAD, dodavši da će vladini zvaničnici biti “saodgovorni u etničkom čišćenju Gaze” ako ne intervenišu.

– Ako sagledate tu retoriku, neverovatno je da sada pokušavaju da upumpaju milijarde i milijarde dolara u vojnu pomoć Izraelu, uz 100 miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima . kaže Sa’ed Atshan, palestinsko-američki kveker koji podučava mirovne studije na Univerzitetu Svartmor u Pensilvaniji.

Čak i bivši Bajdenov šef, predsednik Barak Obama, obično strastveni zagovornik Bajdenove politike, u ponedeljak je javno izneo britke savete, pozvavši SAD da nastavi da vode svet “u ubrzavanju kritične pomoći i zaliha sve očajnijoj populaciji Gaze.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here