EPA/Olivier Hoslet
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden još uvek vaga da li da poveri drugi mandat DŽeromu Pauelu na funkciji predsednika Federalnih rezervi (FED), ili da na tu poziciju imenuje guvernerku u centralnoj banci Lealu Brejnard, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik u američkoj administraciji.

Bela kuća je pod pritiscima i umerenjaka i naprednjaka u Demokratskoj stranci vezanih za taj izbor.

– Postoje pritisci sa obe strane u vezi sa finalistima za tu poziciju – rekao je neimenovani zvaničnik britanskoj agenciji.

Bajden se sastao sa oba kandidata prošle nedelje, a odluka se očekuje u narednim nedeljama.

Pauel (68), koga je bivši predsednik SAD-a Donald Tramp postavio na čelo FED-a i čiji četvorogodišnji mandat ističe početkom februara, smatra se favoritom.

On ima podršku umerenih demokrata, kao i republikanaca, kao i iskustvo u sprečavanju finansijske krize i u pružanju pomoći da se postigne neočekivano brz i snažan oporavak od recesije izazvane pandemijom.

Pauel je, međutim, istovremeno na meti kritika zbog inflacije koja je dostigla 31-godišnji maksimum usled uskih grla u snabdevanju i situaciji kada su milioni Amerikanaca bez posla, kao i zbog jednog trgovinskog skandala tokom njegovog mandata koji je rezultirao ostavkama dva predsedika filajala FED-a i revidiranjem etičkog kodeksa centralne banke, navodi Rojters.

Demokratska senatorka Elizabet Voren protivi se njegovoj nominaciji, pri čemu se naprednjaci u Dmokratskoj stranci zalažu za izbor Brejnardove (59), koju je bivši predsednik Barak Obama, demokrata, imenovao u bord direktora FED-a 2014. godine nakon njenog službovanja u njegovoj administraciji.

Smatra se da Brejnardova zastupa labaviju monetarnu politiku i zaoštravanje bankarske regulative. Neizvesno je koliku podršku bi njena nominacija dobila od republikanaca.

Na internet kladionici PredictIt.org, Pauel je i dalje favorit sa oko 68 posto glasova, u odnosu na šanse Brejnardove koja na kladionici ima 31 odsto.

Bez obzira na njegov izbor kandidata za šefa FED-a, Bajden će biti u prilici da oblikuje ostatak sedmočlanog borda direktora, imajući u vidu da je jedno mesto trenutno upražnjeno, s obzirom na to da guverner Rendal Kvorls, donedavni potpredsednik FED-a za nadzor, planira da podnese ostavku krajem godine, i da mandat potpredsednika Ričarda Klaride ističe u januaru.

Ukoliko Bajden ne imenuje Brejnardovu za predsednicu FED-a, mogao bi da je postavi na funkciju za koju je bio zadužen Kvorls, a koju bi ona mogla da iskoristi da pooštri propise za Vol Strit i da potencijalno zauzme aktivniju ulogu po pitanju klimatskih promena, što su važni prioriteti za naprednjake, zaključuje Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here